BJÄRE 2025-02-14 KL. 06:00

Båstad går mot strömmen i Skåne

Av Rickard Gustafsson

Enligt färska siffror från Arbetsförmedlingen steg arbetslösheten i januari i 31 av 33 skånska kommuner. Båstad är ett av undantagen där arbetslösheten faktiskt minskade totalt sett, även bland unga (16-24 år). En stark hotell- och restaurangnäring uppges vara en bidragande faktor.

Båstad går mot strömmen i Skåne
Roger Eliasson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i nordvästra Skåne, uppger att arbetsmarknaden i Båstad är god trots det ansträngda läget som präglar lågkonjunkturens Sverige. Foto: Peter Kroon/Pressbild

Det svaga ekonomiska läget fortsätter att påverka arbetsmarknaden negativt och arbetslösheten ökar brett.

För ett år sedan, i januari 2024, stod drygt 356 000 (6,8 procent) personer utanför arbetsmarknaden. Ett år senare var nära 381 000 personer inskrivna som arbetslösa i Sverige vilket motsvarar totalt 7,2 procent, den högsta siffran sedan januari 2022.

Studerar man siffrorna på den regionala skånska arbetsmarknaden utgör Båstads kommun ett undantag. Antalet inskrivna hos Arbetsförmedlingen i januari minskade till 5,4 procent jämfört med 5,9 procent samma månad 2024. Totalt var 369 personer arbetslösa, en minskning med 32 individer.

Vad är det som gör att Båstad går mot strömmen när arbetslöshetssiffran stiger i 31 av 33 skånska kommuner?

BNU passade frågan vidare till Roger Eliasson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i nordvästra Skåne.

– Båstad har en förhållandevis god arbetsmarknad med en bra blandning av stora och små företag och lantbruksföretag. Det är också en mindre kommun där det är lättare att skapa kontakter och där det finns arbetsområden och yrkesbranscher med ett högt behov av arbetskraft, exempelvis hotell- och restaurang och storhushåll.

Eliasson gläds över Båstads siffror, men menar att man inte heller ska stirra sig blind på procentsiffrorna.

– Det är naturligtvis positivt, men man ska komma ihåg en sak och det är att det är ett fåtal individer vi talar om. När de får anställningar så påverkas den här procentuella arbetslöshetssiffran ganska mycket.

Samma sak gäller när det handlar om ungdomsarbetslösheten (16-24 år). Även där går Båstad mot strömmen med 6,1 procent (8,0) inskrivna hos AF.

– Det är 13 personer vi talar om och det kan ändras snabbt. Det kan ha att göra med att man börjat studera, men vi har också en hotellnäring i Båstad som också är ganska stark. Det kan påverka mycket.

Oron ligger i stället när det handlar om långtidsarbetslösheten.

– Antalet nyinskrivna är färre, men i de bakomliggande siffrorna så ser vi att fler är arbetslösa längre och passerat både 6-, 12- och 24-månadersgränsen. Det är det som är det farliga och som det finns en generell oro för, att man kan fastna och gå mot en långtidsarbetslöshet. Ju längre tiden går desto mer utmanande blir det och det måste vi rusta oss för, säger Roger Eliasson.

Arbetslöshetsutvecklingen framåt är svår att prognostisera, men Arbetsförmedlingens analysdirektör, Eva Samakovlis, spår att en vändning är nära.

– Vi bedömer att arbetslösheten slutar att öka under det första halvåret 2025 för att därefter minska gradvis i takt med att ekonomin stärks, säger Eva Samakovlis.