BJÄRE 2022-06-28 KL. 14:16

Båstadbo frias från gravfridsbrott

Av Carina Nilsson

Hovrätten frikänner den man från Båstad kommun som bytte ut sin mors likkista mot en annan kista för drygt ett år sedan.

Den märkliga historien utspelade sig hemma hos Båstadbon efter att hans mor dött.

Båstadbo frias från gravfridsbrott
Båstadbon ville ordna en annan begravningsplats åt sin mamma, men dömdes för brott mot griftefriden. Nu frias han av hovrätten. Foto: Arkiv

Efter att modern dött bad mannen om att få en stund i avskildhet med mamman för att ta ett sista farväl. Begravningsentreprenören körde likkistan till mannens hem så att han skulle få sin önskan uppfylld.

Mannen tillbringade därefter en kort stund i enrum tillsammans med sin döda mor. Begravningsentreprenören skulle därefter lasta kistan igen, men fattade misstankar om att allt inte stod rätt till.

När han öppnade kistan såg han att den avlidna inte längre låg i kistan utan i stället fanns det en massa bråte som vägde ungefär lika mycket som modern.

Det visade sig att sonen hade bytt ut hela kistan mot en likadan. Kistan med modern fanns kvar i hemmet. Polis kallades till platsen och mannen förklarade då att han hade velat begrava modern enligt hennes önskemål.

Mannen dömdes i tingsrätten för brott mot griftefriden till villkorlig dom och dagsböter.

Domen överklagades och mannen frias nu av hovrätten. Rätten kom fram till att mannen var behörig att ordna med gravsättningen och därmed hade rätt att ändra platsen för gravsättningen. Hovrätten väljer därför att fria mannen.