Av Peter Jakobsson
Årets trygghetsmätning i Båstads kommun slår fast att vi känner oss väldigt trygga i kommunen, bland de tryggaste i hela landet. Årets förändringar är bland annat att det är lite mer oro kring berusade personer och buskörning med mopeder.
Varje år genomförs en trygghetsmätning i de flesta kommuner. Den är utformad av rikspolisstyrelsen och i Båstads kommun skickas den ut till 600 slumpvis utvalda personer i åldern 16-85. Av dessa är 300 boende i Båstad tätort och resterande 300 på landsbygd i kommunen.
Nu har årets mätning sammanställts och för Båstads del så är vi mycket trygga i kommunen. Den summerande siffran som anger ett problemindex landar på 1,08 för Båstad som helhet. Det är bland det lägsta i hela landet och bäst i lokalpolisområdet som Båstad tillhör.
– Man kan sammanfatta det med att det är mycket låg risk för att utsättas för brott och att medborgarna känner sig över lag väldigt trygga. Vi har inga genomgående större problem i kommunen, kommenterar kommunpolis Sara Merbom.
I Båstad är alla delparametrar gröna vilket betyder att det inte är några direkta problem inom något område. Foto: Peter Jakobsson
I Båstad är alla delparametrar gröna vilket betyder att det inte är några direkta problem inom något område.
– Är det grönt så är det bra. Det enda som nu sticker ut syns om man delar upp mellan tätort och landsbygd. Inom tätort så har parametern ”Berusade personer utomhus” blivit gul och även ”Buskörning med mopeder och MC”. Men det är fortfarande väldigt låga siffror och svårt att veta varför det har ökat lite inom dessa områden, säger Sara Merbom.
Om man tittar på förändringar i årets resultat i sin helhet så syns att det är en liten ökning på ”Folk bråkar och slåss utomhus”, ”Trafikregler respekteras inte”, ”Undviker att gå på sportevenemang” samt ”Rädd för speciella personer utomhus”. Parametrarna ”Utsatt för skadegörelse” och ”Utsatt för hot” har minskat. Av de svarande så är det 0 procent som svarat att de varit ”Utsatt för fysiskt våld senaste 12 mån”.
Parametern ”Trygg ute ensam sen kväll” har blivit bättre och där känner 78 procent att de håller med om påståendet. I fjol var den siffran 72 procent.
I Båstad upplever medborgarna sig som en av de tryggaste i landet. Foto: Peter Jakobsson
Det är relativt låg brottslighet i Båstad och det avspeglas i hur folk känner sig.
– Vardagsbrotten sjunker, bostadsinbrotten sjunker. Däremot så ökar bedrägerierna explosionsartat i hela landet. Brottsligheten förändras med tiden och nu är det tydligen mest lönsamt att göra brott på distans genom bedrägerier på olika sätt. Vår digitala framfart gör att brottsligheten ändrar sig. Vi har ju knappt några kontanter längre, säger kommunpolisen.
I stort konstaterar både polisen och kommunens ledning att det är tillfredställande resultat av trygghetsmätningen. Tillsammans kommer de fortsätta ha medborgardialoger och snart ska medborgarlöftena uppdateras.
– Det är viktigt och bra att vi ser att alla parametrarna bara rör sig lite och är i bra regioner. Det man inte vill se är en ryckighet där något ändras för mycket, säger Johan Olsson Swanstein, kommunstyrelsens ordförande i Båstad.
– Vi kommer fortsätta jobba på med det vi gör men vi tar till oss att det är lite ökning av känslan kring berusade personer och buskörning med moped och mc, säger Sara Merbom.
Kommunalråd Johan Olsson Swanstein tycker resultatet av trygghetsmätningen är tillfredsställande. Foto: Peter Jakobsson
De senaste åren har trygghetsmätningarna i Båstad visat på mycket hög trygghet. Även brottsstatistiken är låg. Är det värt att lägga pengar på trygghetsundersökningar om det är så bra siffror hela tiden?
– Vi tycker det, den kostar inte alls så mycket och det är bra att få svart och vitt på hur folk tänker och känner. Det är bra att ha den då det är en parameter som visar hur det går och hur invånarna känner, avslutar Sara Merbom.