Klik venligst
BJÄRE 2023-03-27 KL. 06:00

Båstadhems hyresförhandlingar har strandat

Av Carina Nilsson

Hyresförhandlingarna mellan Båstadhem och Hyresgästföreningen region Norra Skåne har strandat. Det blir nu Hyresmarknadskommittén, HMK, som kommer att avgöra hur mycket hyrorna ska höjas i Båstad.

Båstadhems hyresförhandlingar har strandat
Hyresförhandlingarna har dragit ut rejält på tiden i år och kommer att avgöras av Hyresmarknadskommittén, HMK.

Hyresförhandlingarna mellan flera av de allmännyttiga bostadsbolagen i nordvästra Skåne och Hyresgästföreningen har dragit ut på tiden och flera av dem har behövt avgöras av HMK.

Från Hyresgästföreningens sida hävdar man att Sverige befinner sig i ett unikt läge med inflation och fastighetsägare som krävt hyreshöjningar på upp emot tio procent för att täcka inflation och höga elpriser.

– Flera av de förhandlingar som är klara har landat i hyreshöjningar på över fyra procent. Det är betydligt högre än tidigare år men vi kan inte blunda för att fastighetsägarna har höga omkostnader. Vi hade hoppats på att komma överens med Båstadhem på lokal nivå men de valde att stranda förhandlingen, därför ligger det nu hos HMK, säger Fredrik Malmberg som är förhandlingsledare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Ända sedan i höstas har Hyresgästföreningen märkt av en ökning där många medlemmar ringer och är oroliga för hyreshöjningar.

– Många hyresgäster har det tufft ekonomiskt och en hyreshöjning slår hårdast mot ekonomiskt utsatta grupper. Vi försöker hitta vad som är rätt och riktigt i en svår tid, säger Fredrik Malmberg.

Hyresvärdarna anser i sin tur att de måste kräva högre hyreshöjningar än vanligt för att få ekonomin att gå runt.

Båstadhems vd Lisbeth Nilsson beklagar att förhandlingarna har strandat och att hyresgästerna får vänta väldigt länge på besked om de nya hyrorna i år.

– Det är självklart olyckligt. Varje dag har vi hyresgäster som hör av sig och vill veta vad deras nya hyra blir. Det är sex månader sedan vi började förhandla och vi tycker att vi borde ha kunnat komma överens med hyresgästföreningen vid det här laget. Nu blir det i stället Hyresmarknadskommittén, HMK, som avgör hyresnivån, säger hon.


Båstadhems vd Lisbeth Nilsson beklagar att förhandlingarna dragit ut på tiden i år. Foto: Peter Jakobsson/Arkiv


Lisbeth Nilsson hoppas att HMK kommer att vara klara med Båstadhems hyror inom en månad.

– Det HMK kommer fram till kommer att vara det som gäller. Både vi och hyresgästföreningen har förbundit oss att anta det som HMK kommer fram till.

Lisbeth Nilsson är dock bekymrad för Båstadhems ekonomi.

– Vi vill inte ta ut mer än nödvändigt från våra hyresgäster men vi har haft väldigt stora kostnadsökningar och kommer att behöva spara in på underhåll bland annat, säger hon.

Det gamla avtalet löpte ut vid årsskiftet och de nya hyrorna kommer därmed att börja gälla retroaktivt. Vilket datum de ska gälla ifrån bestäms också av HMK.

– Vi kommer inte att kräva att hyresgästerna ska betala hela den retroaktiva ökningen på en gång utan summan kommer att fördelas ut på flera månader för att det ska bli så lindrigt som möjligt för hyresgästerna, säger Lisbeth Nilsson.

HMK har den senaste tiden avgjort flera förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och allmännyttiga bostadsbolag. I Höganäs blev hyreshöjningen exempelvis 4,65 procent från och med den 1 januari 2023.

I Helsingborg landade HMK på 4,8 procents ökning för lägenheter med varmhyra och 2,4 procent för lägenheter med kallhyra, från den 1 januari 2023.

KKB fastigheter som är Kävlinges allmännyttiga bostadsbolag fick efter beslut i HMK en hyreshöjning på 4,5 procent plus ett tillfälligt kristillägg på 2,3 procent under 2023 för lägenheter med varmhyra.