Klik venligst
BJÄRE 2024-06-20 KL. 10:54

Båstadkvinna lurad på 80 000 kronor

Av Per Brolléus

Båstadkvinna lurad på 80 000 kronor
Foto: Freepik

En 70-årig kvinna från Båstad kommun har utsatts för ett klassiskt bedrägeri och blivit av med 80 000 kronor.

– Det här sticker ut, menar Robert Loeffel som är polisens presstalesperson i region Syd. Stort belopp och såklart förödande för kvinnan.

Bedrägeriet har gått till på precis det sätt som Sveriges Television nyligen avslöjade i en omtalad dokumentär. Kvinnan fick en beställningsorder från Elgiganten och i denna fanns ett nummer att ringa om hon inte hade gjort beställningen. Kvinnan ringde numret och blev då kopplad till bankens säkerhetsavdelning. Säkerhetsavdelningen och det som sas vara Elgiganten var såklart en ren bluff.

Kvinnan ombads logga in via sin dator, ladda ner programvaran Anydesk och därefter tog bedragarna över hennes dator och kunde komma åt bankkonton. När hon senare gick in och tittade på sina konton kunde hon konstatera att hela 80 000 kronor hade försvunnit.

– Vi har inga misstänkta förövare i nuläget, säger Robert Loeffel som än en gång vädjar till alla att aldrig ladda ner några programvaror som någon från en säkerhetsavdelningen eller från polisen tycker att man ska göra.