Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2019-08-31 KL. 13:08

Båstads GIF satsar på damseniorlag

Båstads GIF satsar på damseniorlag

Nu tar Giffen nästa steg inom damfotbollen och satsar på att sätta samman ett damseniorlag. Tränaren Staffan Andersson har lång erfarenhet av damlag och ser satsningen långsiktigt. Träningarna börjar nu och seriespel väntar i april.

Giffen har ett antal olika grupper med flickor i olika åldrar som spelar och intresset ökar. Nu satsar de på att kunna få ihop spelare till en satsning på ett damseniorlag.
– Frågan var uppe redan förra året men då var vi inte redo, säger Anette Eriksson som är klubbchef för Båstads GIF.

Som tränare för seniorlaget blir Staffan Andersson som har tränat Giffens äldsta flicklag, flickor 15, under 2019 och det kommer han fortsätta med parallellt med att vara damlagstränare.

Ursprungligen kommer Staffan från Småland men bor nu i Halmstad. Han började som spelare men gick sedan över till att bli tränare. Just att träna flick- och damlag är något han har stor erfarenhet av.
– Jag har tränat alla olika typer av lag och åldrar men på senare tid har det blivit mycket damlag, säger Staffan.
– Vi är glada att vi fått hit Staffan med den erfarenheten av att träna flick- och damlag som han har, det är lite unikt då det inte är så många med den specialiteten i häromkring, konstaterar Anette.

Första träningen är 4 september och de som hittills anmält intresse är i en blandad ålder från 16 till en bit över 30.
– Det är bra med blandade åldrar så det kan finnas både hungriga spelare och de med rutin, konstaterar Anette.
– Samtidigt så är det de yngre spelarena som är framtiden så de vill vi ju ha med, tillägger Staffan.

Laget kommer i vår att kliva in i division 4, vilket är den lägsta nivån i Skåne.
– Västra Karups damlag spelar i division 2 och det är kanske inte alla som riktigt är på den nivån. Dessutom har de många spelare men vissa får nog inte spela så mycket. Kanske några av dem vill vara med hos oss, säger Anette.

Målet med satsningen är att kunna få ett lag som håller och blir stabilt. Att fort sträva efter högre divisioner är inte tanken.
– Det är en långsiktig satsning så det inte bara blir ett eller två år och sen dör det ut. Vi hoppas på att få en stabil grund att bygga vidare på, säger Staffan.

Det är fler tjejer än på länge som spelar fotboll i Giffen för tillfället. För föreningen är det viktigt att ha en bredd med aktiva medlemmar i olika åldrar och med olika kön.
– Det är nästan 50/50 på könsfördelningen. På friidrotten och gymnastiken är det lite mer tjejer, i fotbollen är det nästan helt jämnt och innebandyn har lite fler killar. Det är väldigt kul och något som våra sponsorer och andra även gärna vill se, säger Anette.

Måndagar och onsdagar har blivit tjejernas träningsdagar på Giffen. På onsdagar är det bara tjejer som tränar och det är då seniorerna kommer träna.
– Exakt hur träningsupplägget kommer bli får vi anpassa när vi vet hur många som vill vara med. Kanske gör vi ett seniorlag och ett U-lag om det är många som visar intresse, förklarar Staffan.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON