Av Peter Jakobsson
Regelbundet utför Båstads kommun provtagning av bakterier i vattnet och gör kontroll för att se om det pågår en algblomning vid badplatser runt om på Bjäre. Denna sommar har det hittills varit tjänligt vatten och ingen förekomst av algblomning vid någon av baden, något som är lite ovanligt då vattenkvaliteten brukar variera över sommaren.
– Det har inte varit så mycket stormar, det har regnat en del och varit relativt lugnt vatten. Det har bidragit till den goda vattenkvaliteten. Annars är det bottensedimentet som kan fara runt och virvla upp e-colibakterier, förklarar Johan Mårtensson, naturvårdare på Båstads Kommun.
Provtagningarna görs under badsäsongen som på Bjäre är bedömd att vara från juni till 20 augusti.
– Det är några veckor kvar så vi hoppas den goda vattenkvaliteten håller sig säsongen ut, säger Mårtensson.
Någon mil norr om Båstad, vid Påarp i Halmstad kommun, har vattnet vid flera tillfällen haft för höga halter av e-coli, alltså bajsbakterier, och kommunen har nu ännu en gång gått ut med en avrådan från att bada i Påarp. Även vid Gullbranna har kommunen under senaste veckorna avrått folk från att bada.
De som badat i Hemmeslöv har under sommaren sett att vattnet vid tillfällen varit rejält grumligt och brunaktigt. Det har även varit lite så inne i Båstad.
– Det är inte farligt. Det är bäckarna som har vatten med lite jord som rinner ut, mest från Stensån och Lagan. Grumligheten kommer från torv och innehåller inga farliga bakterier. När det är ostliga vindar drar det vattnet även sig mot Båstad, förklarar Johan Mårtensson.
Johan Mårtensson är naturvårdare på Båstad Kommun. Foto: Peter Jakobsson
Klarare vatten i Torekov.
– Där är det inga vattendrag som tar med sig fult vatten till havet så då är det klarare, berättar Johan.
Information om kommunens badplatser finns på bastad.se och på Havs- och vattenmyndighetens webbplats (havochvatten.se) kan man bland annat se kvalitén på badvattnet vid olika badplatser samt se badtemperaturer.