Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-4-2 KL. 17:55

Banvallen blir en konst- och kulturled

Banvallen blir en konst- och kulturled

Med en koppling till temat Jordens dag skall den 24 april projektet Kultur i natur kickas igång med en dag av aktiviteter när banvallen mellan Båstad och Förslöv blir en kulturled. På programmet står allt från en digital utomhuskonstrunda vid banvallen till naturbingo och sångvandring i Sinarpsdalen.

Omvandlingen av vallen till en led med kulturinslag drivs av kulturavdelningen på Båstads kommun som meddelade följande.
– Visionen och ambitionen är att banvallen ska bli en attraktiv plats där man kan uppleva natur och kultur på ett harmoniskt och respektfullt sätt. Konst och kultur ska kunna upplevas genom skulpturer, musik, installationer, måleri och fler kulturella uttryck, förklarar Helene Steinlein, kulturchef på Båstads kommun.

För att starta upp projektet har kulturavdelningen gått samman med lokalt näringsliv och föreningsliv, bibliotek, Kulturskolan samt konstnärer och andra kulturutövare och anordnat en dag med kultur- och naturaktiviteter runt om i kommunen.
Under lördagen den 24 april blir det bland annat en digital utomhuskonstrunda längs med banvallen där man får lära sig mer om konstnärer på Bjärehalvön, naturbingo, information om våtmarksprojekt och sångvandring i Sinarpsdalen och information om Bjäre Härads hembygdsförenings projekt vid hembygdsparken i Boarp. Alla aktiviteter sker utomhus och med fokus på säkerhet och restriktioner.
– Vi vill ge alla en möjlighet att uppleva kultur i samverkan med rådande restriktioner. Programmet som vi sätter för kickoffen den 24 april utvecklas just nu och därför uppmuntrar vi att hålla utkik på bastad.se för uppdatering av eventuellt tillkommande punkter, meddelade Helene Steinlein.

Flera av programpunkterna under dagen kräver föranmälan. Grupper om åtta personer kan delta i omgångar vid aktiviteter kring Skogsträdgården. Eget ansvar enligt rådande restriktioner gäller på banvallen. Besökarna uppmanas att tänka på att hålla avstånd och stanna hemma vid symptom. Möjlighet till handtvätt och/eller handsprit kommer att finnas.

Några aktiviteter
Vid Skogsträdgården och i Sinarpsdalen tipsar biblioteket om böcker. Besökarna kan även delta i naturbingo, skriva dikter till ett diktträd, delta i en sångsvandring samt få information om våtmarksprojektet i Sinarpsdalen.

Vid banvallen kan besökarna genomföra en digital utomhuskonstrunda längs med banvallen och en pilgrimsvandring på Sankta Thoraleden med start vid Grevie rastplats.

Vid hembygdsparken i Boarp har hembygdsparken öppet mellan klockan 12 och 15. Bjäre Härads hembygdsförening informerar om nuvarande projekt.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON