Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-06-14 KL. 09:52

Barn och föräldrar i rörelse för hälsan

Barn och föräldrar i rörelse för hälsan

Det var när Ida B Olsson var ute och joggade med dottern Stella som idén föddes att det vore kul att vara fler föräldrar och barn som sprang tillsammans. Helt på frivillig basis och bara för att det är härligt. Drygt ett år senare är konceptet populärt.

Ida som själv springer mycket, eller mysjoggar som hon kallar det att vara ute och motionera i sin egen takt, fick en fråga från dottern Stella om de inte kunde springa tillsammans. Då började de göra så och snart kom en förfrågan.
– Stella frågade om vi inte kunde bjuda med fler att springa tillsammans vilket jag nappade på, berättar Ida.

Över julen 2018 tänkte de fram ett koncept som gick ut på att det skulle vara förälder tillsammans med barn, en gång i veckan och det skulle vara gratis, Båstad Minirunners kallade de sig. Efter nyår satte Stella upp affischer på skolan och Ida skapade digitala kampanjer på sociala medier. När de för första gången skulle samlas för att ge sig ut och springa kom ingen.
– Stella hade stått och övat på ett välkomsttal hon skulle hålla till de som kom, vi hade gjort t-shirts som vi skulle dela ut med mer. Besvikelsen var stor men jag och Stella sprang en runda ändå.

Veckan efter var Ida och Stella på samma plats och väntade in de som ville följa med men även denna gången kom ingen.
– Det var ju mitt i vintern, kallt och mörkt, så det var ju inte jättelockande att ge sig ut på joggingtur men vi gav oss inte, förklarar Ida.

Tredje gången kom några som följde med ut och ryktet spred sig. Nästan varje vecka sedan dess har de varit ute ett gäng föräldrar med barn i områdenaStella plockar skräp på stranden innan joggen. Kompisen Linnéa i keps.

Denna dagen var det soligt och fint vilket inbjöd till mysjogg. Runt 30 personer anslöt sig och energin var på topp.
– Man behöver inte anmäla om man kommer och det kostar inget, det är bara att dyka upp. Vissa kommer ofta och vissa någon gång i månaden, berättar Ida.

Turerna brukar ta cirka 45 minuter och det är varierade rundor med olika inslag.
– Jag har en passbank med olika pass med olika upplägg där vi kombinerar joggen med att ta in naturen.Hurtiga minirunners

För att hålla ihop gruppen är Ida tempoledare som bestämmer takten.
– Barn har en tendens att vilja ruscha iväg och då orkar de inte hela vägen så jag får bromsa de barnen som är superpigga. Jag har ett tempo som är anpassat för att alla ska orka i mål.

Efter den obligatoriska inledande raketen började de denna gång med ploggning, det är att jogga och plocka skräp samtidigt. En sväng ner på stranden och snart hade de hittat en hel del skräp som de slängde i soptunnor. Vidare en runda ovan stranden och i skogen. En paus för att lyssna in skogen och sen tillbaka till starten.

Skräpet slängt, dags att jogga vidare.

Som betraktare såg föräldrarna mer utmattade ut än barnen när de var tillbaka. De flesta barnen såg ut att ha lika mycket energi kvar efter rundan som innan.

Ida B Olsson håller Elicia Eriksson i handen. Bakom dem Louise Robertsson.

Varje tisdag klockan 17.15 samlas Båstad Minirunners vid Malenbadet. För mer info finns en Facebookgrupp där de lägger ut info. Upplägget är anpassat för barn från 6 till 13 år. Alla springer tillsammans.
– Det är en bra aktivitet i coronatider för både barn och vuxna, avslutar Ida.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON