Klik venligst
BJÄRE 2023-05-10 KL. 13:00

Basketträningen i Grevie lockar många

Av Peter Jakobsson

Sedan några år har det bedrivits organiserad basketträning i Grevie idrottshall. Det är den driftige och engagerade Charlotte ”Lottie” Olsson som sett till att basketträning på Bjäre blev en verklighet. Nu är de ett 30-tal tjejer som tränar regelbundet i klubben och fler vill de gärna bli. Då behövs dock även fler tränare.

Basketträningen i Grevie lockar många
Lottie instruerar de äldre tjejerna under träningen. Foto: Peter Jakobsson

Den organiserade basketträningen med Grevie GIK drog i gång innan pandemin men fick anpassa träningarna när restriktioner gällde.
– Vi fick då vara utomhus på Grevie GIKs multiarena bakom vårdcentralen under en tid, nu är vi dock tillbaka inne i hallen, berättar Lottie.

Det första gänget som började träna var då i 10-årsåldern och är nu runt 13-14 år. En större grupp av tjejer i lågstadieåldern har tillkommit och de är nu två olika grupper som tränar. Upp till 10-11 årsåldern spelar barnen på låga korgar och med mindre boll. I idrottshallen i Grevie fanns förr endast låga korgar men klubben har satsat på att sätta upp höga korgar.
– Vi har också nya basketlinjer i hallen, säger Lottie.


Full fart på tjejerna under träningen. Lottie håller koll på spelet. Foto: Peter Jakobsson


Lottie är initiativtagare till att basketträningen kommit i gång och hon är även aktiv tränare för alla tjejerna. Bakgrunden till hennes basketintresse kommer från egen erfarenhet av sporten.
– När jag var liten spelade jag själv både fotboll i Grevie och basket i Red Sox (Hjärnarp), senare i ÄLI. I Grevie har vi haft ett behov av fler sporter där flickor kan träna. Inom fotbollen behövs det så många för att kunna få ihop ett helt lag när flickorna blir äldre. I basketen är man lite färre och det är då enklare att skapa lag, förklarar Lottie om bakgrunden till att basketträningen startade.

Just nu är det bara tjejer som tränar basket och det beror delvis på att det bara blivit så.
– Det finns killar som är intresserade av basket men vi har inte kunnat hitta tränare till att ha fler lag just nu, berättar Lottie.

Avsaknaden av baskettränare är det som hindrar basketen i Grevie från att kunna växa.
– Hade vi haft tränare till kill-lag så hade vi kunnat haft träningar ihop där vi är två tränare, säger Lottie och fortsätter:
– Satsningen går inte ut på att vi ska ha något a-lag framöver utan vi vill väcka glädjen och få fler intresserade av basketen och de som vill satsa vidare i tonåren kan göra det med ÄLI i Ängelholm.

För att bli tränare i basket krävs inga större förkunskaper.
– Det är ju bra om man är intresserad av det, sen hjälper vi till med sånt som behöver kunnas för att komma igång som tränare. Från Grevie GIK kan man även få tränarutbildning som man kan gå om man verkligen vill bli en bättre tränare.

När Bjäre NU besöker träningen på en onsdag så är det först de yngre tjejerna som tränar och sedan tar de äldre över.

En av tjejerna som är med i det äldre gänget är Shakti Olsson 12 år som tränat basket i tre år med Grevie GIK.
– Det roliga med basket är att man rör sig väldigt mycket. Sen är det kul att spela matcher, berättar Shakti.

En annan är Ella Carolsson 13 år som började träna i laget för ett år sedan.
– Det svåraste med basket är att sätta skott på långt avstånd men man får träna mycket så går det bättre. Det roligaste på träningarna är att vara med kompisar och lära sig nya trix i spelandet, säger Ella.


De äldre tjejrna spelar med de höga nya korgarna som finns i hallen. Foto: Peter Jakobsson


Lottie uppmanar alla som är intresserade av att börja träna basket att komma förbi i hallen när det är träning.
– Vill man prova på att träna basket med Grevie GIK så är vi på plats på onsdagar klockan 17 och på lördagar klockan 10. Då går bra att prova på men det är alltid bra att höra av sig innan. Kontaktuppgifter finns på Grevie GIKs webb, avslutar Lottie.