Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2019-06-23 KL. 10:57

BBG vill skapa Matlandet Bjäre

BBG vill skapa Matlandet Bjäre

Att Bjärehalvön vimlar av grönsaksodlare, mathantverkare och trevliga krogar vet vi. Nu tas ännu ett steg. Storstilade planer för Matlandet Bjäre, ett gastronomiskt centrum av internationella mått.

Först och bäst när det gäller nypotatis. Hängivna lantbrukare som ser till att fälten skimrar i olika färger av sallat, sparris och mängder av andra grönsaker, rotfrukter och bär. Mathantverkare som gör ost av gårdens mjölk, charkuterier från köttet av lantraser, förädlar havets fisk. Tillverkar ypperliga drycker. Många av Bjärehalvöns restauranger har insett det stora i detta och kan, genom regelbunden kontakt med producenterna, servera läckra måltider baserade på traktens råvaror.
– Men det skulle kunna bli så mycket bättre, förklarar David Lindegren, ordförande i ekonomiska föreningen Båstad Bjäre Gourmet, vars medlemmar är matproducenter och krögare.

På 40 sidor presenterar föreningen nu sina djärva visioner. Flera av dessa har så smått inletts, andra kräver större investeringar och samarbete mellan många olika aktörer.
På BBG:s önskelista står:
•?Bjäre saluhall. Idag finns det ingen gemensam plats för återförsäljning av bygdens alla livsmedel. Drömmen är en centralt belägen galleria under tak, med diskar fulla av grönsaker, frukt, bröd, kött, ost och andra lokala delikatesser. Dessutom en lunchrestaurang eller kafé. Lämplig plats vore Lyckantorget i Båstad.
•?Bjäre Mattorg. En marknadsplats anpassad för matrelaterade event och festivaler, något som lockar både svenska och utländska turister. Centralt belägen, med fasta el-, kyl- och hygieninstallationer. Även här nämns Lyckantorget, med närheten till mötesrum och konferenssalar för workshops och föreläsningar.
•?Båstad Gastronomic Center. En anläggning för forskning och utveckling med inriktning på mat, dryck och måltider, samt en restaurang i toppklass – vi talar Guide Michelin-stjärnor. BBG har sneglat på Måltidens hus i Grythyttan, en filial till Örebro universitet med närmare 50 000 besökare per år. Norrviken/Apelryd/Lilla Båstad vore perfekt för ett sådant center.
•?En grossistverksamhet med lager, kontor och smidiga kommunikationer, förslagsvis i Grevie, Västra Karup eller Förslöv. Detta skulle underlätta för halvöns många producenter som nu, var och en för sig, ofta kör med halvfulla kylbilar till butiker och restauranger i Helsingborg och Malmö. Verksamheten kan kompletteras med enklare, prisvärd försäljning av traktens produkter.

Nu kanske någon smackar misstroget, tycker att drömma kan man väl göra, men hur ska allt detta finansieras?
– Vi har valt att inte pekat ut finansieringsformerna, säger David Lindegren. Vi presenterar några djärva idéer. BBG vill skapa opinion och intresse för att få fram kapital. Sedan får det bli en kollektiv uppgift att genomföra dem. Det krävs många aktörer, från kommun och företag till lantbrukare, mathantverkare och krögare.

Förslaget ska nu skickas till länsstyrelsen, men också spridas till Båstad kommun, LRF, företag och andra. Till alla som kan bidra till skapandet av Matlandet Bjäre.

TEXT & FOTO: ERICA ELMBERG