Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2017-11-10 KL. 12:34

Bedragare ringde och sa att det var från polisen

Bedragare ringde och sa att det var från polisen

En pensionär i Hemmeslöv blev förvånad när det ringde från Polisen men tyckte att samtalet var konstigt när frågor om bankID och kortnummer kom på tals. Men det var inte polisen som ringde, det var en bedragare.

Personen som var väldigt vältalig visste hennes personnummer och sa att de utreder ett bedrägeriärende som gällde hennes bankkort. Pensionären trodde först att det verkligen var polisen eftersom de kunde personnummer och annan personlig fakta. När frågor om bankID och bankkort kom så fick bedragaren i luren inte ut mycket då paret i Hemmeslöv är väldigt försiktiga med att skaffa de nya betalvägarna och något kort till bankkontot som ”polisen” pratade om har de inte. Efter ett samtal till banken inser paret att de var utsatta för en bedragare.

Polisen ser allvarligt på dessa typer av bedrägeriförsök.
– Oavsett vem en person uppger sig för att vara i telefon så ska man aldrig lämna ut några uppgifter om bankID, bankkonton eller kortnummer! Vi från polisen ringer aldrig och ber om sådana uppgifter. Behöver vi information från personer bestämmer vi träff eller tar in till förhör. Aldrig ber vi om sånt via telefon, berättar Axel Johansson kommunpolis i Båstad.

Personuppgifter är relativt enkelt att få tag på idag. Födelsedata, adresser, telefonnummer, uppgifter om fordon, fastigheter och bolag mm finns öppet på internet så bara för att en person i telefonen vet detta gör inte att de kommer från polisen eller banken.
– Det är en känd typ av bedrägeri som sker över hela landet. Blir man utsatt för det ska man göra en polisanmälan. Vi behöver uppgifter för kunna kartlägga bedragarna. Men viktigast av allt är att aldrig ge ut uppgifter till någon, upprepar Axel Johannson bestämt.

Pensionären som blev utsatt för bedrägeriförsöket tycker det känns lite obehagligt i efterhand.
– Jag vill ju kunna lita på polisen och har stor respekt för dem. Men nu inser jag ju att det inte var polisen som ringde, berättar hon.

Bedrägeriförsöket är nu polisanmält.

TEXT: Peter Jakobsson