Av Peter Jakobsson
De boende fick till slut själva bekosta en soptunna under vintertid i Stora Hult då kommunen vägrar stå för det annat än under sommaren. Med två populära vandringsleder genom naturreservatet är det dock alltid folk i området. Och de vill slänga skräp rätt, om det bara finns tunnor.
För tre år sedan beslutade Båstads kommun om att soptunnor i naturreservatet i Stora Hult inte skulle finnas under sex vintermånader. De närboende reagerade starkt på detta då det är mycket folk som strövar i området samt att det flyter upp mycket skräp från havet under höst och vinter. Nu finns ingen stans att slänga detta. Flera försök att få kommunen att ändra sig har varit förgäves. Kommunen skyller på en rättviseprincip om att de inte bara kan ställa en tunna i ett reservat och inte i alla.
– Man kan väl ha soptunnor där det behövs, tycker Lars Olefeldt som bor i området och engagerat sig i frågan under flera år.
Ärendet har engagerat många som tyckt till om det, även politiker har försökt få till lösningar men det har inte gått.
– Efter att vårt ärende med soptunnan blev omskrivet förra hösten så var det folk som kontaktade mig och ville vara med och lösa problemet. Så det blev jag som höll i att samordna detta och se till att det blev av, förklarar Lars.
Både fastboende och fritidsboende i området har nu donerat pengar för att få en tunna på plats.
– Insamlingen gick enkelt då det är många som bryr sig. Vi fick ganska snabbt ihop pengarna till en tunna som nu NSR sköter på vår bekostnad, säger Lars.
Både Kattegattleden och Skåneleden går genom Stora Hult. Foto: Peter Jakobsson
Sedan 1 november är det nu den tunnan som finns i naturreservatet då kommunen plockat bort sin. Men de närboende hade i år även vädjat till kommunen att ha kvar sin tunna över helgen evenemang.
– Vi vädjade om att tunnorna skulle få stå kvar över helgen till måndag i stället för att de skulle bestämt bort på dagen den 1 november, vilket var en fredag. Det var ju nämligen hundratals löpare i Kullamannen som skulle springa förbi här. Men kommunens tunna försvann på morgonen den 1:a och sen kom alla löparna på kvällen och natten, berättar Lars och tillägger.
– Dagen efter var botten i vår soptunna full av uppdruckna sportdrycker. Så behovet av tunna fanns ju.
Lars Olefeldt har stidit länge för soptunna även under november till april. Foto: Peter Jakobsson
I Stora Hult har kommunen sedan länge en informationsskylt om naturreservatet som bland annat förklarar regler kring hundar på stranden. Under skylten sitter en hållare för små skräppåsar med texten: ”Ta en skräpplockarpåse så städer vi upp tillsammans”.
– Det är ju märkligt att de har den här när det sen inte finns någonstans att kasta påsen med skräp, säger Lars.
Vid kommunens informationsskylt kan man ta skräpplockarpåsar och då är det ju bra om de kan kastas någonstans tycker de boende i Stora Hult. Foto: Peter Jakobsson
Kommunen har tidigare förklarat för Storahultsborna att de tänkte sätta infoskylt som informerar om ”närliggande” soptunnor.
– De sa att det skulle sättas en skylt hos oss med hänvisning till att soptunna finns i Lervik. Det är ju över en kilometer dit. Vem vill bära med sig skräp så långt? Men en sån skylt har inte kommit och nu har vi löst problemet åt kommunen, konstaterar Lars.
Kommunen ville hänvisa folk att kasta skräp i Lervik, se pilen, drygt en kilometer bort. Foto: Peter Jakobsson
De boende i Stora Hult brukar gå och plocka skräp för att hålla i ordning i närområdet, på stranden och i klitterna. Nu gläds barn åt deras jobb.
– På höstarna brukar vi hitta en del spadar och andra strandleksaker som är kvarglömt. De brukar komma fram när höstarna omformar stranden. Dessa har vi sparat under några år och till slut hade vi ett hundratal spadar och annat som vi nu skänkte till tre förskolor i Vejbystrand, avslutar Lars.