BJÄRE 2021-10-06 KL. 11:11

Bidrag gjorde renoveringen möjlig.

Av Peter Jakobsson

Föreningsliv Hovs GIFs klubb- och festlokal har renoverats med hjälp av pengar från Stiftelsen Gripen, Mats Paulssons stiftelse samt otaligt många timmar ideellt jobb från föreningen. När nu restriktioner lättats kan det användas för större sällskap igen.
Lokalen har fått en rejäl uppfräschning. Det är helt nytt golv, nytt kök, ny veranda vid ingången, ommålat på många håll och allmän översyn.
– Även om det finns något smått kvar så är allt nu så gott som färdigt, säger Kurt Nilsson som sitter i styrelsen för HGIF.

Bidrag gjorde renoveringen möjlig.
Kurt Nilsson vid den nybyggda verandan som får entrén att bli trevligare.

Toaletterna renoverades för några år sedan men är fortfarande i mycket fint skick. Ytskikten i lokalen är som nya och ger ett fräscht och fint intryck.
– Golvet har vi haft en golvfirma som lagt. Det måste göras bra så det håller för dans och andra hårda tag. Sen har det varit gemensamma krafter som har hjälpt till att måla om. Är även gjort en hel del som inte syns, det elektriska till exempel, det är viktigt att alltid se över sånt så det inte blir farligt, förklarar Kurt.

En viktig del för att kunna ta emot större festsällskap är hjärtat – köket.
– Det som syns mest är renoveringen i köket. Det är totalrenoverat och vi har återanvänt lite saker som plockades ner, renoverades och återmonterades. Annat är nytt eller bättre begagnat; nya hällar, ny diskanläggning och omorganiserat i köket så det blir ett bättre flow när det ska ta hand om mycket disk och ny mat ska ut. Nytt är även kylrummet som håller kylskåpskallt och med plats för mycket. Hela brickvagnar går in så man kan hålla färdigupplagd mat kall i väntan på servering.
Med den stora salen kan det vara ganska många på tillställning i Hovbacka.
– Det är brandmyndigheten som sätter begränsning på hur många man får vara men det är runt hundra i alla fall.


Nyrenoverat kök som fått bättre kapacietet.


Utanför stora salen mot havet vetter verandan med milsvid utsikt. Den byggdes för fem år sedan och används flitigt sedan dess.
– Är det bra väder så är det väldigt härligt att vara ute på verandan. Det är många som försöker utnyttja.

Pandemin satte käppar i hjulen för festverksamheten på Hovbacka. Precis när de såg fram mot att erbjuda den nyrenoverade lokalen.
– Vi hade bokningar sedan tidigare som har blivit skjutna på framtiden på grund av pandemin så nu kommer det igång igen. Vissa har skjutit på hela bröllop på grund av det inte gått att ha festen efteråt.


Det är inte bara bröllopsfester som hålls på Hovbacka. Det är privata fester, begravningskaffe, föreningsstämmor, årsmöten och andra sammankomster för kanske bra några timmar.
– Nu när människor får träffas mer normalt igen så hoppas vi att folk vill hyra lokalen så den blir använd.

HGIF är kanske en av Bjäres äldsta idrottsföreningar som även har jubileum i år.
– Vi firar nittioårsjubileum i år och ska ha fest för det om några veckor. Det ska bli kul att vi kan genomföra. Alla som känner anknytning till föreningen är välkomna, säger Kurt.
Så gick det med fotbollslaget
I mars rapporterade Bjäre NU om att Hovs GIF och Torekovs IK, som under några år spelat fotboll under gemensamma flaggen Torekov/Hov, hade splittrats. Klubbarna skulle försöka stå på egna ben och det letades efter spelare och tränare inför säsongen 2021.

Hur gick det med fotbollssatsningen i egna klubben?
– Det är ett litet tappert gäng som kämpar på, men det räcker inte till ett fullt lag. Det vi fortfarande behöver är en tränare som kan hålla i det hela och som kan locka fler spelare. Men det har varit tungt under pandemin att få folk engagerade, förklarar Kurt.

Genom åren har klubben haft många olika verksamheter och sektioner. Nu ser de sig efter nya alternativ.
– Fotbollen går trögt men vi ska se om vi kan hitta andra aktiviteter. Våra tipspromenader i Kattvik har varit populära, ännu mer under pandemin. De och andra typer av friskvårdsaktiviteter vill vi gärna utveckla. Tips mottages gärna, säger Kurt.