Klik venligst
BJÄRE 2024-04-15 KL. 14:31

Biljettsuccé för Hasses avskedsturné

Av Carina Nilsson

När Hasse Andersson meddelade att han gör sin sista turné i höst blev det rusning efter biljetterna och flera föreställningar har redan sålt slut.
– Jag hade aldrig kunnat drömma om det här mottagandet, att så många vill komma och säga hejdå till den här gamle spelemannen, säger han.

Biljettsuccé för Hasses avskedsturné
Folkkäre artisten Hasse Andersson gör sin sista turné i höst. Foto: Björn Lindberg

När Hasse Andersson meddelade att han gör en turné i höst som fått namnet ”Hej du speleman” blev det rusning efter biljetter och på flera platser har de redan tagit slut.

– Det här hade jag aldrig kunnat drömma om, men vi flyttar till en större spelplats i Kristianstad och kanske gör några extraföreställningar, säger han.

Beslutet att turnén blir hans sista har vuxit fram i takt med att Hasse och hustrun Monica har blivit äldre.

– Att turnera innebär många långa resor och mycket väntetid. Jag är 76 år och känner att jag vill inte slösa bort någon tid på att sitta och vänta på hotellrum utan då vill jag hellre ut och resa tillsammans med Monica, säger Hasse Andersson.

Av samma skäl har Hasse förlagt turnén i höst till orter i södra Sverige.

Hasse och Monica kommer även i år att ha aktiviteter för barn på Norrviken. Foto: Arkiv

– Det är många som frågar om jag inte ska komma och spela i Dalarna, Stockholm och andra orter. Men den här gången får de komma till mig i stället, säger han.

Hasse Andersson har haft en enastående och lång karriär som musiker, låtskrivare och sångare. Han började redan som 15-åring på Kiviks marknad och det är 50 år sedan han startade Kvinnaböske band.

– Men det var först när jag började skriva egna låtar som karriären tog fart, säger han.

En av hans allra mest kända är ”Änglahund” som blev en megahit på 1980-talet.

– Jag hade försökt skriva en låt om min egen hund, men det var när jag besökte en marknad och såg en liten gubbe som satt och pratade med sin hund som hela historien kom till mig, berättar Hasse.

Änglahund spelas fortfarande flitigt och har 15 miljoner lyssningar på Spotify. Ändå fler har låten ”Guld och gröna skogar”. Den är spelad över 53 miljoner gånger och gav hans karriär en revival efter Melodifestivalen 2015.

– Det är stort. Det är fantastiskt att så många tycker om det man gör. Jag hade aldrig planer på att bli berömd eller folkkär, men jag har väl också haft rätt låt vid rätt tillfälle, säger han.

De senaste åren har Hasse gjort mycket evenemang för barn tillsammans med hustrun Monica, i Norrvikens trädgårdar. Det kommer de att göra även i sommar.

– Jag får en massa brev från barn i hela Sverige. Det kan vara 5-åringar som skriver till mig, de var inte ens födda när Guld och gröna skogar kom. Det känns som om jag har blivit någon slags extramorfar för alla Sveriges barn och det känns väldigt fint, säger Hasse.

Turnén har fått namnet Hej du speleman och kommer att bjuda på mycket från Hasses stora låtskatt. Foto: Björn Lindberg

I sommar väntar jobb på Norrviken samt spelningar på festivaler och allsångskvällar. Men det ska också bli tid för semester.

– Vi ska bland annat åka till Bergslagen där vi har hyrt en stuga och ska meta abborre. Monica behöver få sin skogsdos och känna lukten av gran ibland, men vi ska också vara hemma. Vi älskar ju Bjäre där vi bor, säger Hasse Andersson.