Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-06-03 KL. 07:00

Bion öppnar upp på allvar

Sedan pandemin slog till har vi hört att man inte ska träffa folk. När det kom tak på max åtta personer var det dödsstöten för öppna filmvisningar på Scala Biografen. Nu lättas restriktioner och bion börjar med öppna filmvisningar igen.

Bion öppnar upp  på allvar
Hannes är redo att ta emot biobesökare i större omfattning.

Efter ett år med rekordmånga besökare på biografen kom en pandemi och nästan lamslog verksamheten. Biografföreståndaren Hannes Gerhard fick komma med alternativa sätt att dra in pengar. Han har haft filmvisning för gosedjur, krukväxter och spöken. Men populärast blev Jukebox-bion som är privata filmvisningar för ett mindre slutet sällskap.
– Vi har haft flera hundra jukeboxvisningar så det har blivit ett populärt inslag, säger Hannes.

Nu höjs maxantalen som får delta på kulturvisningar och öppna filmvisningar återkommer.
– Det känns underbart att kunna öppna upp igen. Det finns dock kvar restriktioner på hur man kan sitta. Det får vara gruppen om max fyra och alla sällskap ska ha avstånd till andra. Detta gör att vi kommer kunna ta in runt 40 personer per visning, förklarar Hannes.

Från första juni blir det filmkavalkad på Scala Biografen. Hösten och vinterns storfilmer ska visas och sen kommer nytt allt eftersom.
– Många filmer fick framflyttade premiärer på grund av pandemin och vissa filmer släpptes till streaming istället. Det tråkigaste var att nya Jönsonligan gick till streaming. Nu kommer vi inte kunna visa den för det är borta ur vår katalog.

Men andra storfilmer är på gång.
– Först är det nya Sune-filmen som skulle gått upp på bio i julas. Den kommer visas från 11 juni. Sen är det Marvelfilmen Black Widow som har skjutits på i över ett år. Den kommer i juli. Sen hoppas vi på att nya Bondfilmen ska släppas snart.

Från vecka 23 kommer biografen också att användas som vaccinationscentral dagtid. Det är Apoteket Kronan tillsammans med MediCheck som står för vaccinationerna.
– Även de som vaccineras kommer få se lite film. Tanken är att man köar utanför bion, får sprutan i armen i foajén och sen går man in i biosalongen och väntar i 15 minuter. Då kommer man få njuta av lite film. Sen går man ut genom nedre utgången.

Blir en annorlunda vaccineringsupplevelse på biografen.
– Jag hoppas att det ska bli en trevlig tillställning att bli vaccinerad på bion. Kanske kan det få några tveksamma att göra det bara för att det är en häftig grej.

Text & foto: Peter Jakobsson