Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-05-30 KL. 08:47

Birgittas version av en släktstorm

Birgittas version av en släktstorm

Båstadbon Birgitta Illyés har efter pensionen sammanställt det som hon samlat på sig i form av intryck och minnen under livet. Genom att addera fantasi till faktiska intryck skapades debutromanen Släktstorm.

Olivia hamnar i stormens öga när hon kommer hem till familjen i Helsingborg efter en längre tids vistelse på sjukhus. Det tar ett tag innan hon inser att stillheten är bedräglig. Genom att bli gravid med fienden rubbar hon någons hemliga plan. En serie svårförklarliga händelser vidgar sprickorna mellan familjemedlemmarna och undergången för släkten Aldo och deras imperium kommer allt närmare. Detta är plotten i Birgitts roman.

Bokens handling utspelar sig mestadels i Sverige (Helsingborg), men också i England (London) och Italien (Toscana) och sträcker sig över fem decennier.
– Förlaget anser att det är en hybrid mellan spänning och feelgood för vuxna, vilket jag kan hålla med om. Boken börjar lite mjukt men blir snart råare, berättar Birgitta.

Det handlar om en vinfamilj, en släkt från Italien som kom till Sverige. Man får följa hur deras resa i Sverige tar sig.
– Det finns mycket som varit dolt inom familjen som tillslut bubblar upp till ytan och då händer det saker. Det är om svek och hämnd, hopp och kärlek och sen även ren skär ondska.

Vad är bakgrunden till storyn?
– Det är ett hopplock från verkligheten. Jag har rest mycket och har intresse för vin, mat och människor så jag har studerat allt detta på mina resor. Har alltid anteckningsboken med mig för att skriva ner små iakttagelser jag gjort. Sen har jag kanske använt dem till något annat i boken än vad det verkligen var men det spelar ju ingen roll, förklarar Birgitta.

Familjen i boken är hemmahörande i Helsingborg och de rör sig mycket i nordvästra Skåne vilket ger en lokal känsla som läsare.

Att just göra en bok var inte målet för Birgitta.
– Jag hade samlat på mig så mycket intryck under lång tid så för nu snart åtta år sedan började jag skriva ner dem och sen har boken växt fram i olika omgångar.

Birgitta har tidigare i livet jobbat med administration som chefssekreterare och nämndsekreterare. Senare i livet var hon grundskolelärare i svenska och engelska.
– Språk och skrivande har följt mig hela livet så det ligger mig nära hjärtat.

Om det blir fler böcker från Birgitta vet hon inte i dagsläget.
– Jag har mycket material kvar men jag skriver bara om jag tycker det är roligt. Jag tänker inte att ”nu ska jag skriva bok nummer två”, men skriver gör jag så vi får väl se.

Boken Släktstorm finns att köpa på Båstad bokhandel och via webben.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON