Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2018-10-19 KL. 17:47

Bjäre fylldes av hurtiga vandrare

Bjäre fylldes av hurtiga vandrare

Stämningen var på topp när de olika hikinggrupperna på lördagen samlades på Hovs Hallar efter avslutade vandringar runt om på Bjäre. Runt 300 personer njöt av lite förtäring i solen och delade med sig av sina upplevelser till varandra.

Det var första gången som eventet Båstad Hiking Festival gick av stapeln. Ett projekt som planerats noga under lång tid.
– Det är alltid svårast första gången man gör ett event. Men jag har arrangerat många andra event tidigare så det gick bra. I efterhand kan jag konstatera att detta var ett av de bästa jag arrangerat. Allt flöt på som det skulle, säger Annika Bogelin som är projektledare för eventet.Annika Borgelin var nöjd med eventet.

Många personer har varit inblandade i eventet. Ett trettiotal personer var värdar, guider, administratörer med mer. Två av dem var Henri och Eva som var vandringsledare för vandringen från Ängelbäcksstrand till Hovs Hallar.
– Gruppen var jättebra och vandringen underbar. Vi var 35 personer i lite blandade åldrar som gick tillsammans. De flesta i gruppen var inte från Bjäre. Det var folk från Göteborg, Österlen, Kristianstadstraken med mer. Inga danskar i vår grupp men det var det i en del andra. Summerat var det väldigt lyckat och alla är jätteglada. En del har frågat om det blir samma nästa år, berättar de.

Två som var med på hikingen var far och dotter Frida och Lars-Göran Kinsch som hade gått de 24 kilometrarna från Ängelsbäcksstrand till Hovs Hallar.
– Det var helt underbart! Just denna sträckan var det första gången vi gick. Det var en ganska lätt vandring, inga svårigheter och med solens hjälp höjdes upplevelsen än mer, berättar de när de står i kön till maten på After Hiking på Hovs Hallar.Frida och Lars-Göran Kinsch efter 24 kilometers vandring.

En av guiderna var Ingrid Persson Skoog som hade filmvandringar runt Hovs Hallar och även guidade i Torekov. På turerna hade hon mest folk från andra delar av Sverige och även en del danskar.
– Här på Hovs Hallar var det en ganska krävande vandring som kräver lite mod. Några kunde inte följa med till alla platser men jag såg till att ta med dem till utsiktsplatser där de kunde se landskapets storslagenhet. Från de platåerna ser man grottan som finns med i Sjunde inseglet. Sätter då knäna stopp för vissa bitar fick de ändå se det vackra på lite avstånd.

Eventet var fullbokat och under helgen genomfördes 18 vandringar runt om på Bjäre. Sjukvårdarna som fanns till hands under helgen satt mest och rullade tummarna. Några skoskav var de enda skadorna som deltagarna råkade ut för.
– Det känns jättebra, jag är jättenöjd. Folk verkligen älskar naturen och vandringarna, säger Annika Borgelin.

Deltagarna bjöds på varierad natur under vandringarna.

Planering och timing har varit viktig för att få alla grupper samlade för logistiken med bussar och annat.
– Det har varit en utmaning, en grupp är inte snabbare än sin långsammaste deltagare om de ska hålla ihop, förklarar Annika.

Till många deltagares glädje lämnades beskedet att Båstad Hiking Festival kommer tillbaka nästa år. Med årets goda utfall så kan efterfrågan på deltagande till nästa år bli stor.
– Deltagarmässigt kan vi växa lite men det är viktigt att kunna hålla kvalitet på ett event och då kan man inte boka in hur många deltagare som helst. Jag ser fram mot att göra detta nästa år igen, avslutar Annika Borgelin.

TEXT: PETER JAKOBSSON