Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2019-06-22 KL. 08:17

Bjäre Kraft ger sommarens badtemperaturer på webben

Bjäre Kraft ger sommarens badtemperaturer på webben

Inför årets badsäsong har Bjäre Kraft preparerat fyra badplatser i nordvästra Skåne med temperaturmätare. Denna utrustning rapporterar in vattnets grader till Bjäre Kraft som presenterar den på sin hemsida. Därför är det lätt för såväl boende som besökande i nordvästra Skåne att kolla badtemperaturen innan de drar till stranden.

Förutom att bygga ut fibernät jobbar Bjäre Kraft med att starta upp projekt med framtidens nya trådlösa nät – LoRa. Redan förra sommaren visade företaget hur tekniken kan användas genom att mäta badtemperaturen i Magnarp. Det lyckade resultatet gör att de även i år mäter vattentemperatur vid badplatser och i år har de monterat LoRa-utrustning på bojar och bryggor vid Magnarps strand, på morgonbryggan i Torekov, vid kallbadhuset i Båstad och vid Sven Jons udde i Ängelholm. På hemsidan bjarekraft.se kan sedan den som är badsugen hitta aktuell temperatur.

LoRa-utrustningen mäter vattentemperaturen och skickar resultatet trådlöst till Bjäre Krafts mottagare. Avstånden mellan badplats och mottagare är mellan två och nio kilometer.

LoRa ger nya möjligheter
De senaste åren har allt fler prylar blivit smarta och i större utsträckning uppkopplade. Men de trådlösa teknikerna som finns i dag har sina begränsningar, exempelvis räckvidden. Därför har Bjäre Kraft startat upp ett projekt med LoRa, en teknik för överföring av information, mätdata och liknande. Till det trådlösa nätet kan sedan sensorer och annan utrustning anslutas. LoRa-nätet skiljer sig från annan trådlös teknik så det är avsevärt lägre överföringshastigheter samt att data inte kan skickas i realtid. Bland fördelarna är låga kostnader, lång räckvidd samt lång batteritid för utrustningen.

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna när det gäller arbetsområden. En LoRa-sensor kan kopplas till det mesta, exempelvis till en sopcontainer. När det är dags för tömning skickas ett larm och därför blir inte containern överfull, samtidigt som sopbilar inte behöver köra ut i onödan.

TEXT: PETER JAKOBSSON