Klik venligst
BJÄRE 2023-05-29 KL. 09:16

Bjäre Kraft sänker elnätsavgiften

Av Peter Jakobsson

Bjäre Kraft sänker elnätsavgiften
Bjäre Kraft sänker elnätsavgifterna från den 1 juli. Foto: Peter Jakobsson/Arkiv

På grund av att elpriserna gått ner på senare tid så sänker Bjäre Kraft kundernas elnätsavgifter från den 1 juli 2023. För en villakund blir sänkningen av avgiften för elöverföring mellan 58 och 290 kronor per månad och för en lägenhetskund cirka 23 kronor per månad.

Det var de höga elpriserna i södra Sverige under fjolåret som gjorde att Bjäre Kraft behövde höja elnätsavgiften för sina kunder i februari i år. Den rörliga avgiften gick från 18,4 öre/kWh till 32,3 öre/kWh. Nytt läge på energimarknaden gör att företaget från 1 juli går tillbaka till det tidigare priset 18,4 öre/kWh och det gäller tills vidare.
– Som vi berättade i januari, i samband med prishöjningen, kommer vi i fortsättningen att justera priset beroende på elprisets svängningar. Tidigare ändrade vi elnätsavgifterna en gång per år och det fungerade när prisskillnaderna var små, men när elpriset nu varierar alltmer behöver elnätsavgifterna justeras oftare och just nu är det nedåt som är aktuellt, berättar Alexander Jansson, VD på Bjäre Kraft.

Exempel på förändrade kostnader
För en lägenhet med 16 A säkring och en årsförbrukning på 2000 kWh innebär sänkningen 23 kronor mindre i månaden.
För ett mellanstort hus med 20 A säkring och en årsförbrukning på 15 000 kWh innebär sänkningen en minskning med 174 kronor per månad.