Klik venligst
BJÄRE 2024-06-11 KL. 06:00

Bjäreborna är otrogna

Av Per Brolléus

EU-röstandet i Båstad följer inte alls hur landet i övrigt röstar. Här byter många parti från ett val till ett annat, man allt annat än trogna "sitt" parti. Förutom svängningarna i sympatier så är det mest unika på Bjäre det hyfsat höga valdeltagandet.

Bjäreborna är otrogna

När det gäller svängningarna i Båstad så är det kraftiga omkastningar mellan EU-valen 2019 och 2024. Båstadborna är alldeles ovanligt ”otrogna” och byter mer än gärna parti. För vissa partier var det såklart klang och jubel över detta Båstad-beteende, men för andra är det fritt fall. Mest fritt fall blev det för Kristdemokraterna som nästan tappade hälften av sina röster från 2019 – från 13% till 7,4%. För Vänstern var, även om det är låga tal, förhållandet det motsatta. Partiet ökade rösterna från 2,6% till 4,3%.

Störst ökning stod dock Moderaterna för. Från 24,0% 2019 till 27,7% nu. Moderaterna är det klart största partiet och bakom dem slåss Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna om andraplatsen. Och det blev S som 15,3% av rösterna tog den platsen på målfoto från SD som fick 15,2%. Sverigedemokraterna backade, Socialdemokraterna gick framåt.

Miljöpartiet gjorde nationellt ett mycket starkt val och deras medvind syntes även i Båstad där man fick 12,6% av väljarstödet. Till skillnad från rikssiffrorna så lyfte Liberalerna sitt resultat, från 4,7% för fem år sedan till 6,8% 2024.

Centern stod för ett stort tapp, men tangerade de nationella siffrorna genom att fånga 8,5% av de totala 7 562 rösterna som hittills (tisdag morgon) räknats.

Valdeltagandet ökade och kan, när alla röster kommit in, hamna på 60%.

Tittar man på hur olika partisympatierna är på Bjäre så är det onekligen Torekov som sticker ut. Här finns flera högst/lägst-siffror för partierna. De som har det riktigt jobbigt att göra sig populära i Torekov är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. S får 10% och SD drygt 9% av Torekovsbornas röster. Däremot är det succé för M, L och, lite otippat, V. Moderaterna tar nästan 40% av rösterna, L har sitt bästa distrikt här med 8% och även V har högst andel röster just i Torekov med 5%.

För Socialdemokraterna är det Förslöv Östra (24%) som toppar. Här är Moderaterna nere på blyga, sett med Bjäreögon, 18%. Östra Karup är verkligen hemmaplan för Sverigedemokraterna och Centerpartiet, 23% respektive 13% och det är i Grevie Miljöpartiet gör mest succé (13%) och når nästan partiets nationella siffra som var aningen högre.

Kristdemokraterna har sitt bästa fäste i Båstad Västra med drygt 9% av rösterna, men några kilometer norrut, i Hemmeslöv är det bara knappt 6% som satsat på Måwe. För Centern är Båstad Östra ett så kallat utvecklingsområde. Här fick se 3% röster.

Valdeltagande:

Båstad 59%

Laholm 48%

Markaryd 39%

Ängelholm 50%

Hässleholm 46%

Höganäs 58%

Älmhult 48%

Halmstad 50%

Örkelljunga 43%

Sverige 51%