BJÄRE 2023-11-03 KL. 11:00

Bjärekemist har knäckt koden för att göra gott alkoholfritt rödvin

Av Peter Jakobsson

När Bo Duvmo smakade på alkoholfritt vin insåg han att det inte var gott. Att drycken ska förstöras så bara för att alkoholen tas bort fick kemiingenjörens hjärna att börja jobba. Nu har Bo utvecklat ett sätt att ta bort alkoholen utan att förstöra hela smaken. Hans produkter är nu två olika röda med 2,25 % alkohol.
– Ett bra alternativ för de som inte vill eller kan bli berusade, säger Bo Duvmo.

Bjärekemist har knäckt koden för att göra gott alkoholfritt rödvin
Bo Duvmo ligger bakom den hemliga processen att avalkoholisera vinet med bibehållen smak. Foto: Peter Jakobsson

Nu har produktionen av Bo Duvmos drycker startat i en fabrik i Skottorp. Men det var hemma på gården i sluttningen bit ovanför Båstad som metoden forskades fram.

– För 5-6 år sedan smakade jag på alkoholfritt rödvin och insåg att det verkligen inte var någon höjdare. Köpte det mesta av alla alkoholfria viner för att testa och tänkte sedan att så illa ska det inte behöva vara.

Det Bo insåg var att antocyaninerna, de röda färgämnena, i det röda vinet ofta förstörs när det avalkoholiseras och därmed försvinner mycket av vinsmaken.

– Jag är kemiingenjör i botten och började då på att undersöka hur man skulle kunna ta bort alkoholen men behålla smaken. Inga av de använda metoderna var bra för de förstörde antocyaninerna, säger Bo.

Huvudsmakkomponenterna i vin är antocyaninerna och alkoholen samt lite aromer som ger nyanser.

– Tar man bort både alkoholen och antocyaninerna så blir det inte bra. Men jag gav mig f*n på att det borde gå att ta bort alkoholen utan att förstöra antocyaninerna. Efter mycket labbande så hittade jag ett sätt.

Bo gjorde stora tester på hur mycket smak som finns kvar efter alkoholen är borttagen till olika stor del.

– Tar man bort precis all alkohol och hamnar runt 0,1-0,5 % så är det inte mycket smak kvar men redan när man är uppe på 2,25 % alkohol så är det bra smak med vinkaraktär men fortfarande så låg alkohol att den passar då bra för de som inte vill bli alkoholpåverkade av drycken.

– Det är lite alkohol i den men den klassas inte som en alkoholhaltig dryck vilket gör att den får säljas på ICA.

Bo tog med sig sin dryck och ställde ut på vinmässan ”World Bulk Wine Exhibition” i Amsterdam i november förra året.

– Vi fick en otroligt fin respons från vinvärlden vilket gjorde att vi bestämde oss för att prova detta i större skala.

Konsumtionen av alkohol minskar nu på bred front i stora delar av världen.

– Runt om i världen pågår utveckling för att få ner alkoholhalten i olika drycker så vi ligger rätt i tiden. Det tog oss fyra år att få fram en metod för att ta processen från labb till produktionsskala.

Metoden för att avalkoholisera vinet som Bo utvecklat, och nu gjort business av, håller han hemlig.

– Jag vill ha det så men det gör att jag inte får kalla produkten för vin. Det är bara om man använder metoderna som är godkända av EU som man får behålla produktnamnet vin. Eftersom jag inte vill avslöja hur jag gör så får jag inte kalla den för vin utan kallar den helt enkelt ”Rött”, säger Bo och förtydligar:

– Skulle jag vilja söka patent så måste jag också avslöja metoden så jag döljer mitt tillvägagångssätt bakom lagen om företagshemligheter.

Det kan finnas flera anledningar till att man inte vill få i sig alkoholen. Då är detta röda ett bra alternativ till vanligt vin enligt Bo Duvmo. Foto: Peter Jakobsson

Bo har involverat sin son Andreas i företaget UnRewined som nu ”förädlar vinet” till att göra det alkoholsvagt. Fabriken i Skottorp är i gång och de två första veckorna producerade de runt 500 flaskor.

– När vi får fart på processen kommer vi kunna producera 1000 flaskor i veckan.

Produkterna och Bos företag har blivit godkända som leverantörer till ICA där drycken nu finns att köpa på utvalda butiker.

– De finns på ICA Supermarket i Båstad, på ICA Maxi i Mellbystrand och på en ICA-butik på Medborgarplatsen i Stockholm.

I sortimentet finns det nu i början två varianter. Den ena är producerad på rödvin av druvan Syrah och ett gjort på Cabernet Sauvignon. De har klart olika karaktär.

– De smaker på vindrycker som folk föredrar skiljer sig ju så vi har två olika alternativ så kanske fler hittar sin favorit.

Bo har varit ute och bjudit på smakprover när han försöker lansera sina produkter till konsumenterna.

– Det är lite kul att det är ungefär häften som föredrar den ena varianten och hälften föredrar den andra. Fler gånger har det varit par som testat där den ena föredrar ena varianten och den andra partnern de andra varianten. Då får de köpa en av varje så blir alla nöjda, säger Bo och skrattar.

Bo Duvmo bor i Båstad, där de driver Café Utsikten sedan 1996, och fabriken ligger i Skottorp men på flaskorna skryter inte drycken med att vara en Bjäre- eller Hallands-produkt.

– Vi gör förädlingen av det utländska vinet i Sverige men vår metod är ju inte bunden till att den är bättre bara för att den görs på Bjäre. Men när vi ställer ut produkten häromkring så har vi med skyltar som säger att det är ”lokalt förädlat”, berättar Bo.