BJÄRE 2022-09-12 KL. 14:45

Bjärepartiet backade rejält i valet

Av Peter Jakobsson

När det preliminära valresultatet var klart i kommunfullmäktigevalet i Båstads kommun står det klart att Bjärepartiet är de stora förlorarna. De halverar nästan andelen röster och landar på 11,7 procent jämfört med 22,2 i förra valet. Ett delvis förväntat resultat enligt partiet.

Bjärepartiet backade rejält i valet
Bjärepartiet tappade nästan hälften av rösterna i valet. Inge Henriksson var partiets förstanamn. Foto: Peter Jakobsson

I omvalet 2015 skrällde Bjärepartiet med att samla ihop 33,1 procent av rösterna i kommunen. Förra valet tappade de drygt 10 procentenheter till 22,2 och nu ytterligare drygt 10 procentenheter till 11,7 procent. Denna siffra, som än så länge är preliminär, ger det lägsta valresultatet för Bjärepartiet sedan 1998.

Partiet har tappat en del tongivande personer sedan förra valet och årets förstanamn på listan var Inge Henriksson som är en veteran i partiet. Resultatet var inte det önskade men lite väntat.
– Vi var lite beredda på det. Vi trodde nog vi skulle tappa 3–4 mandat och det gjorde vi. Sverigedemokraterna är stora nationellt och det verkar ha spillt över även på resultatet till dem i Båstad. Sen har ju Hans Grönqvist kommit in där lokalt och kanske dragit lite extra, säger Inge.

Sverigedemokraterna gjorde sitt bästa val hittills i kommunen och samlade ihop 14,4 procent. En av anledningarna kan vara att förre Bjärepartisten Hans Grönqvist bytte till SD innan valet.

Andra vinnare i kommunvalet är Moderaterna och Socialdemokraterna som båda gick starkt fram. De har en historik av att regera tillsammans med KD och L i kommunen.
– Det jag befarar nu är att Moderaterna och Socialdemokraterna har egen majoritet om de samarbetar. Kanske inte Liberalerna och KD får vara med längre, konstaterar Inge Henriksson.

Tycker du att det är synd eller konstigt att M och S regerat ihop i kommunen?
– På flera sätt tycker jag att de är ganska oense i flera frågor. Det är lite märkligt att de samarbetar, vad jag ser så får inte Socialdemokraterna igenom någon av sin politik, säger Inge.

Vad kommer ni i Bjärepartiet göra nu efter valresultatet kommit?
– Vi ska nu ta upp hur vi ställer oss och vad vi ska göra med det resultatet som blev. Det blir frågor kring oppositionsråd och annat när mandaten svängt som de har.

Sverigedemokraterna är nu största partiet i opposition.
– Inte hugget i sten att de ska vara oppositionsråd. Det återstår att se hur det blir, avslutar Inge Henriksson.