Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-10-17 KL. 11:27

Bjäreseglare ställde upp i SM

Bjäreseglare  ställde upp i SM

Nyligen var det några Bjäreungdomar som representerade BBSS på SM i segling i klassen Zoom8. Med blandad erfarenhet gjorde de bra ifrån sig. De skulle gärna se att de fick fler seglingsaktiva i klubben.

SM i klassen Zoom8 seglades i Råå i slutet av september. Simon Mattsson 16 år kom på plats 6, My Smit Mattsson 12 år kom 11:a bland tjejerna och Simon Persson 14 år seglade in på plats 11.
– Första dagen blåste det inte så mycket och det var inte så kul, säger Simon Mattsson.
– Andra dagen blåste det mer och det var lite tufft, säger My.
– För oss som är lite äldre är det roligt med starkare vind, säger Simon.

För My och Simon Persson var det första gången de var med på SM. Simon Mattsson har rutin på att segla på stora tävlingar.
– Jag har seglat VM, EM, NM och SM så det har blivit en del, förklarar han.

VM var förra året i Gardasjön i Italien.
– Jag vann inte men kom inte heller sist, säger Simon.

Intresset väcktes tidigt för Simon Mattsson.
– Jag började segla när jag var runt fem år. När jag gick i skolan fick jag en fadder vars pappa startade Sailing Båstad och han lockade mig till seglingen. Sen har jag seglat på, berättar Simon.

Vad är det bästa med att segla?
– Man får vara ute på havet. Där är man fri och kan göra vad man vill, förklarar My.
– Det är inte så stressad sport. I hockey är det så mycket mer stressat. När man seglar kan man tänka bort skolan och sånt och bara fokusera på seglingen, säger Simon Persson.

Vad är svårast med att segla?
– Lätt vind och att läsa av vinden tycker jag, säger Simon Persson.
– Det tycker man dock inte om man seglat länge som jag har, det kommer med åren, konstaterar Simon Mattsson.Simon Persson, Simon Mattsson och My Smit Mattson var alla med och seglade i mästerskapet.

Zoom8 är en klass där man seglar enmansbåt.
– Det är lite skönt för då får man göra allt själv, det är ingen annan som är med och bestämmer, säger My.

På segelsällskapet kunde det vara mer aktivitet än det är utanför högsäsongen. Det är endast ett tiotal ungdomar som seglar på lördagarna som är träningsdagar. Teori och praktik varvas lite beroende på väder.
– Det har varit dåligt med folk senaste åren, förklarar Jonas Mattsson som sitter i styrelsen och är även pappa till Simon och My med samma efternamn.
– Det är mest aktiviteter med sommar-segelskolan och sånt, säger Simon.

På segelsällskapet finns ett antal olika båttyper och annan utrustning som används för olika aktiviteter.
– Nästa år ska vi ha fler prova-på-dagar. Det lockade mycket folk nu i sommar och kanske kan locka folk till klubben i slutändan, konstaterar Jonas.

Segelsällskapet har runt 150 medlemmar men det är få som är aktiva och seglar. Från klubben hade man önskat att fler kom på träningar och fick upp ögonen för segelsporten.
– Vi har fantastiska förutsättningar här med Laholmsbukten utanför hamnen. Alla är välkomna att komma och prova, säger Jonas.

Segling i Laholmsbukten är inte bara en sommarsport.
– Vi kan segla så länge det inte ligger is, förklarar My.
– Jag och en kompis var ute och seglade på nyårsafton, det var annorlunda och roligt. Vi passade också på att ta nyårsdoppet då, berättar Simon Mattsson.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON