Klik venligst
BJÄRE 2023-04-28 KL. 13:55

Björn Hellberg minns en uppskattad eldsjäl och arbetsmyra

Av Björn Hellberg

Kalle Eriksson var en sann eldsjäl med många järn i smidet: målfarlig anfallare i Helsingborgs IF, uppskattad turistchef i Båstad och, mot slutet av sin levnad, flitig författare. Detta för att nämna några exempel på hans breda repertoar.

Björn Hellberg minns en uppskattad eldsjäl och arbetsmyra

Han var också pådrivare och skicklig chef för tennismuseet i Båstad. Han och jag samarbetade i projektet och jobbade tillsammans varje dag veckan före midsommar 1997, då expolokalen var på väg att invigas. Jag skrev bland annat samtliga bildtexter till alla de fotografier som ingår i museets gedigna samlingar, och Kalle övervakade allt med skärpan hos en falk. Hans insatser på den fronten var förnämliga: han var sannerligen inte den som slarvade ifrån sig saker och ting.

I ungdomen agerade han vindsnabb fotbollsforward som satte skräck i motståndarna genom sin eminenta förmåga att utnyttja kontringslägen. Klassisk är en allsvensk match på Stockholms Stadion där HIF betvingade favorittippade Djurgårdens IF med sensationella 6-0 sedan Kalle hittat nätmaskorna fyra gånger.

Under perioden 1953-56 svarade han i den röda HIF-tröjan för 16 fullträffar på 36 matcher i högsta serien. Detta för ett lag som då förfogade över en av alla tiders bästa svenska målvakter: "Rio-Kalle" Svensson (en verklig HIF-legendar).

Kalle Eriksson var bördig från Bjäre och älskade den naturfagra trakten. Han dokumenterade bygdens historia genom flera initierade och kärleksfulla skildringar i bokform och skapade också ett arkiv som överträffar det mesta. Vänskapen med Bjäres största stjärna – den fenomenala sopranen Birgit Nilsson – resulterade i suveräna arrangemang i skilda riktningar.

Personligen var denne mångfasetterade arbetsmyra en ytterst vänlig och tillmötesgående man som efterlämnar bästa tänkbara renommé och som saknas av väldigt många.

Björn Hellberg, Laholm