Klik venligst
BJÄRE 2024-03-07 KL. 15:37

Björn Hellberg tillbaka i Seniorsurfarna

Av Johan W Jönsson

Björn Hellberg var med i den första säsongen av Seniorsurfarna år 2021. Vid återträffen är han, tillsammans med tio andra folkkära kändisar, tillbaka på Kroksta Gård för att visa hur det går sedan sist.
– Seniorsurfarna är, tillsammans med På spåret, bland de roligaste TV-produktioner som jag medverkat i, och jag har ju varit med i en del, säger Hellberg.

Björn Hellberg tillbaka i Seniorsurfarna
Carl-Jan Granqvist och Björn Hellberg instrueras av programledaren Kattis Ahlström i "Seniorsurfarna - Återträffen". Foto: Pressbild/SVT

Programledaren Kattis Ahlström får möjlighet att ta tempen på de medverkandes digitala resa för att se om de verkligen har blivit vän med tekniken.

Hur har det gått sedan sist? Har de blivit bedrägeri-resistenta? Lärt sig använda emojis, BankID och Swish? Det är frågor som TV-tittaren kan få svar på.

Elva av de tolv som varit med kommer tillbaka i det som SVT valt att kalla för ”Återträffen”. ”Vi fick återuppliva gamla minnen samt en del kunskaper”, och det var jättekul, berättar Hellberg.

I Seniorsurfarna – återträffen blandas teknikstrulig igenkänning och folkbildning med en stor portion humor och värme. Hellberg menar att deltagarna nog har ännu roligare än tittarna.

– Man har glömt en del, naturligtvis. Men en del av lärdomarna satt kvar. Det handlar mycket om intresse. Är man intresserad av något lär man sig. Annars blir det halvdant.

Hur är det med det egna intresset?

– Jag tillhör den gammelmodiga sorten och borde varit född på 1800-talet. Så det var väldigt lite som var kvar. En del hade fastnat bara. Jag har inte varit så läraktig, även om jag försöker.

– Använder man inte teknik ganska regelbundet, så försvinner det. Och det gör inte jag. Men visst går det att fräscha upp och det gick ganska hyggligt för mig ändå.

Björn Hellberg är tillbaka i Seniorsurfarna för en återträff tillsammans med andra gamla deltagare. Foto: Pressbild/SVT

Serien riktar sig till äldre som vill känna sig tryggare i digitala sammanhang – från chattar med barnbarnen till att känna igen bedrägeriförsök eller att shoppa på nätet.

Var det någon av de andra deltagarna som du var imponerad av?

– Siw Malmquist var väldigt angelägen att lära sig. Henne vill jag lyfta fram. Jag var imponerad av henne och ytterligare någon. Annars var det olika nivå, som kommer att synas.

– Malmquist är kanske rent av den äldsta som var med. Kan hon klara det i den åldern, så öppnar det även för andra i samma och yngre ålder. Så det är väldigt bra!, fortsätter Hellberg.

En av de saker som avhandlas i programserien är bedrägerier. Just i de delarna är dock inte Björn Hellberg med. Men han tycker att det är en viktig bit att informera kring.

– Det är väldigt viktigt! Framförallt så att äldre inte ska gå på de här samvetslösa bedragarnas fruktansvärda lurendrejerier. Kan programmet varna och göra nytta där är det väldigt bra.

Har du själv blivit utsatt?

– Nej, det har jag faktiskt inte. Mer än att någon försökt att skicka bluffräkningar till mig. Men det har väl de flesta drabbats av, och det genomskådades, avslutar Björn Hellberg.

Under de sex avsnitten varvas ny kunskap med återblickar på de tidigare seniorsurfarnas digitala resor. Det första avsnittet av återträffen visas torsdagen den 4 april klockan 20 på SVT1.

Fakta om Seniorsurfarna

Seniorsurfarna – återträffen har premiär torsdag den 4 april kl 20.00 i SVT1 och finns tillgänglig digitalt på UR Play redan från 02.00 den 4 april. Serien består av sex avsnitt som sänds varje torsdag fram till 16 maj. Utbildningsmaterial för egenstudier publiceras på UR Play i samband med varje avsnitt.

De elva Seniorsurfarna är: Siw Malmquist, Ewa Fröling, Claes Malmberg, Carl-Jan Granqvist, Johan Rabaeus, Marianne Mörck, Björn Hellberg, Michael Segerström, Hasse "Kvinnaböske" Andersson, Viveca Lärn, Ann Westin.