Klik venligst
BJÄRE 2024-04-11 KL. 14:00

Bjuder in tjejer till öppet hus på räddningstjänsten

Av Peter Jakobsson

Räddningstjänsten söker nästan alltid efter fler som kan jobba som deltidsbrandmän. Även om styrkorna fungerar just nu så är det en naturlig ruljangs på folk. Nu vill de locka fler tjejer till yrket genom att bjuda in till öppet hus bara för tjejer.
– Behövs både män och kvinnor i yrket, vi vill spegla samhället och vara jämställda, säger Jasmine Wallén.

Bjuder in tjejer till öppet hus på räddningstjänsten
Att hantera de batteridrivna klippverktygen som väger över 30 kilo är ett exempel på tunga jobb som en brandman ska klara av. Foto: Peter Jakobsson

Räddningstjänsten i Båstad, som numer är en del av Räddningstjänsten Skåne Nordväst (RSNV) att ha öppet hus för tjejer på brandstationen i Båstad. Något som förhoppningsvis ska locka fler kvinnor till yrket.

– Vi vill spegla samhället och vara mer jämställda. Bilden på en brandman som en stor och stark karl behöver ersättas till att vara en människa som vill hjälpa. Samhället kanske har kvar bilden över att det är ett mansjobb men så tänker vi inte inom räddningstjänsten. Vi behöver ha omhändertagande människor i vår styrka, säger Jasmine Wallén som är brandman i Båstad.

Jasmine vet vad hon talar om. Hon har jobbat i drygt tre år på räddningstjänsten och under den tiden sett vad som krävs.

– Det är sällan råstyrka som är det som behövs när vi gör insatser. Oftare behövs medmänskligheten samtidigt som vi gör vår räddning. Visst måste man ha en viss fysisk grundstyrka men den klarar både kvinnor och män, säger Jasmine.

Jasmine Wallén är både ung och kvinna i organisationen som består av mest män. En av sakerna hon gillar med jobbet är den familjära känslan och att man jobbar som ett lag. Foto: Peter Jakobsson

Det hon talar om är bland annat de proven som man måste klara av för att kunna jobba som brandman. Bland annat konditionstest där man med full utrustning, som väger runt 25 kilo, ska gå på ett löpband i 14 graders lutning i en hastighet av 4,5 km/h i 8 minuter.

– Har man en hyfsad grundkondition och viljan så klarar men det, säger Jasmine.

Under öppna husdagen för tjejer kan man prova på att gå på löpbandet med full utrustning, precis som man måste göra på det fysiska provet för att bli brandman. Foto: Peter Jakobsson

Vad gäller just råstyrka så finns det tunga moment som en brandman kan utsättas för.

– Slangkorgarna är tunga men vi springer inte runt med dem så långt, vi är ofta ganska nära där vi gör insatsen. Klippsaxarna som väger över 30 kilo är en annan sak som är tufft att hantera i konstiga positioner men vi är alltid ett lag som kompletterar varandra, där finns olika personer med olika styrkor, säger Jasmine.

Det är flest män inom räddningstjänsten men med öppet hus endast för tjejer hoppas Jasmine att det ska locka fler tjejer att komma och se vad det innebär att vara brandman.

Jasmine sätter in klippverktyget som väger över 30 kilo. Foto: Peter Jakobsson

Vilka tjejer och kvinnor kan bli brandmän?

– Alla som klarar de grundliga fysiska kraven och man måste vara minst 18 år och ha B-körkort, någon övre åldersgräns finns inte. Sen ska man vara mogen och redo att kanske möta jobbiga situationer plus att ha en vilja att hjälpa andra.

Vilka kvinnliga egenskaper skulle du säga är viktiga i yrket som brandman?

– Kvinnor tänker nog en gång extra innan vi agerar vilket gör att vi ser saker på ett lite annat sätt. Sen träffar vi då och då på chockade personer i samband med insatser och då kan det ibland vara de som tycker att det är lättare att prata med en tjej. Det har hänt på larm att personer bara velat prata med just mig för att jag är tjej, säger Jasmine.

Vad är det bästa med att vara brandman?

– Gemenskapen bland kollegorna och att få hjälpa allmänheten, svarar Jasmine snabbt.

Varför blev du brandman?

– För att jag ville just hjälpa till och vara där när folk behöver hjälp. Det och att få den fysiska utmaningen det är ibland, säger Jasmine.

Det öppna huset och prova-på-dagen för tjejer den 20 april mellan klockan 10 och 12.

– Jag hoppas det kommer många som får se att yrket inte är så tufft och macho som man kanske tror, avslutar Jasmine och tillägger att de även bjuder på fika.

För att kunna jobba som deltidsbrandman behöver man både jobba och bo inom fem minuter från stationen för att kunna ha beredskap. Nu är öppet hus i Båstad men även till stationerna i Förslöv och Torekov behövs deltidare.