BJÄRE 2025-02-27 KL. 16:18

Blåtunga slog hårt mot gården – nu vaccinerar Linda djuren

Av Carina Nilsson

Det närmar sig betessläpp för de bönder som har djur. Linda Hedström ligger i startgroparna för att vaccinera både får och nötkreatur efter att gården i Finnsbo drabbades hårt av virussjukdomen blåtunga i höstas.
– Nötdjuren drabbades hårdare än vad man trodde från början så vi kommer att vaccinera alla djur, säger hon.

Blåtunga slog hårt mot gården – nu vaccinerar Linda djuren
Det har fötts 14 friska lamm på gården sedan utbrottet av blåtunga i höstas. Linda Hedström och dottern Elise tittar till dem. Foto: Carina Nilsson

I slutet av september förra året kom de första larmrapporterna. Den fruktade virussjukdomen blåtunga (av serotyp 3) hade nått Sverige. Sjukdomen sprids med svidknott och i det varma och vindstilla vädret som rådde ökade sjukdomsfallen i snabb takt.

Gården i Finnsbo strax utanför Båstad, som drivs av Linda och hennes pappa, drabbades hårt.

– Det var verkligen en tuff tid. Sammanlagt hade vi tydliga symptom hos 20 får och lamm samt 15 nötdjur. Fåren blev mer akut sjuka än nötdjuren och vi fick avliva några av djurskyddsskäl, de var så sjuka och hade inte klarat sig. Några av våra kvigor blev halta och en del fick blåsor på mulen. Men jag skulle säga att hela flocken med nötboskap var påverkade, de var dämpade och trötta.

Totalt miste de fem lamm och en kviga på grund av blåtunga. Kvigan blev successivt sämre och tappade hull trots att hon åt bra. Till sist lossnade hela klövkapseln och de fick avliva djuret.

– Det som hände är otroligt smärtsamt för djuret och kräver en väldigt lång rehabilitering om det ska bli bra, så vi fick ta bort även henne av djurskyddsskäl, säger Linda.

Blåtunga är en virussjukdom som kan ge svåra inre skador hos får och nötdjur. De får också ofta blåsor och hälta. Foster som blir infekterade kan få missbildningar och det kan också leda till att dräktiga djur kastar sina foster. Foto: Privat

Gården i Finsbo har varit med i en studie som Gård & Djurhälsan har gjort på uppdrag av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– Jag var helt säker på att alla mina tackor var drabbade men provtagningen visade att det var 50 procent som hade antikroppar mot viruset, vilket var en hög siffra. Det visar att det är verkligen individuellt om djuren blir smittade och hur sjuka de blir. Det är som covid hos oss människor, säger Linda.

Det visade sig också att nötdjuren drabbades hårdare än vad man först trodde.

– Det är flera bönder som rapporterar om att det har fötts kalvar med missbildningar och kalvar som har varit väldigt svaga vid födseln. Det finns också rapporter om att kor har kastat sina foster. Man misstänker att det beror på blåtunga och det skapar mycket merarbete – det är ett stort jobb att sondmata en svag kalv, säger Linda.

Trots de tuffa tiderna går livet på gården vidare. Det har nyligen fötts 14 friska lamm och de har bestämt sig för att vaccinera gårdens alla djur.

– Vi gör det främst för djurens skull – vi vill ju att de ska må bra. Men det var också ett stort och tungt arbete att sköta alla djur som blev sjuka. Genom obduktioner så vet man att blåtunga ofta orsakar stora skador på djurens inre organ, säger Linda.

Rekommendationen för vaccinering är numera två gånger per djur med tre veckors mellanrum, för både nöt och får. Sedan tar det sex veckor innan djuren har bildat antikroppar.

Både nötdjur och får drabbades av blåtunga på gården i Finsbo i höstas. Linda behövde både ta hand om sjuka djur och sin då nästan nyfödda dotter. Nu kommer de att vaccinera alla djuren inför betessläppet. Foto: Carina Nilsson

– Betessäsongen börjar ofta redan i april i södra Sverige, så det är hög tid att vaccinera om man vill ha ett fullgott skydd, säger Linda.

Linda räknar med att kostnaden landar på cirka 100 kronor per djur, inklusive en låg arbetskostnad på 20 kronor per djur.

– När vi hade ett utbrott 2008 stod Jordbruksverket för vaccineringen och kostnaden. Då trodde man fortfarande att sjukdomen kunde utrotas, men idag anser de att vi får lära oss att leva med blåtunga. Jag har varit på en informationsträff med min veterinär och vi har tillåtelse att vaccinera djuren själva, men det blir ändå en stor kostnad. Som lantbrukare är det aldrig självklart att man kan ta ut ökade kostnader genom att höja priserna, säger Linda.

Kostnaden kan också sticka i väg för den med bara några få djur.

– Vaccinet levereras endast i 50-dosförpackning och får inte delas mellan olika gårdar. Men jag hoppas att leverantören kan få fram även mindre förpackningar så vi inte behöver kasta vaccin i onödan. Det ska ju också räcka till alla, säger Linda.

De djur som hon vet har blivit immuna behöver inte vaccineras. Men om immuniteten är livslång vet ingen idag.

– Vi vet fortfarande för lite om viruset och hur det uppför sig. Men jag tänker inte chansa, hellre vaccinerar jag några fler. Det som hände i höstas vill jag inte uppleva igen, säger Linda.

Fotnot: Gård &Djurhälsan har obducerat flera kalvar som fått blåtungeviruset som foster och som har utvecklat missbildningar. Missbildningarna har bestått av vattenskalle, tecken på blindhet och oförmåga att dia bland annat.