BJÄRE 2023-09-29 KL. 17:13

”Blir ett nöjespalats med internationell prägel”

Av Peter Jakobsson

Ställningarna omsluter nu hela varmbadhuset i Båstad hamn. Det är stora renoveringar på gång, allt förutom Papas kommer att byggas om i grunden. Även exteriört kommer fastigheten renoveras. Det gamla yttertaket är redan borta och nytt kommer, fasaden ska renoveras men kommer behålla sin stil med det gula teglet. De största förändringarna görs dock på insidan.
– Det blir en unik nöjesfastighet med internationell prägel, säger Fegge.

”Blir ett nöjespalats med internationell prägel”

I över trettio års tid har festandet pågått i varmbadhuset i hamnen som nu står inneslutet i byggställningar.

– Hela stället var luggslitet så vi kom överens med fastighetsägaren om att renovera med en vision som ska hålla minst 20 år framåt, förklarar Fredrik ”Fegge” Olofson som var med och drog i gång Pepe’s Bodega 1991, då en liten oansenlig bar på 19 kvadratmeter i ett outnyttjat skrymsle i det gamla varmbadhuset.

Med åren har hela huset blivit ett nöjespalats på 2000 kvadratmeter med flera dansgolv och barer på alla våningar. Hundratusentals gäster har festat i lokalerna och nu behövdes ett stort omtag.

– Vi har genom åren byggt till och byggt till. Nu har vi tillsammans med arkitekterna Krook & Tjäder och designern Petra Ryberg, från Design Studio Berg AB, tagit fram ett nytt helhetsgrepp. Det kommer bli ett nöjesetablissemang som blir one of a kind, säger Fegge övertygande.

Exteriört kommer det bli nya kupor på snedtaket. Fönster och dörrar ska bytas och fasaden renoveras. Inne ska all VVS, ventilation och el bytas ut.

– På Papas kommer det bara bli lite nya ytskikt och mindre renoveringar men i övrigt så är allt i huset utrivet och ska byggas om. Det kommer bli som ett helt nytt hus invändigt. En av de stora förändringarna är att den gamla bodegans inomhusdel byggs om och öppnas upp mot havet. Där blir det ett öppet kök och access till en ny uteservering, förklarar Fegge.

Bodegans innedel får ett öppet kök och kontakt med havssidan där det blir uteservering. Rendering: Design Studio Berg AB

Trappan som gått upp i mitten av huset ska flyttas till sidan och Loft kommer få mycket luftigare och öppna ytor.

– Det blir en större del öppet till nock och det blir även helt nya jättefräscha toaletter, säger Fegge.

Loft får ett helt nytt intryck med öppnare ytor. Rendering: Design Studio Berg AB

Toaletterna på Loft blir helt nya. Rendering: Design Studio Berg AB

Förbättringarna och nyheterna kommer gynna både besökare och personal.

– Det är stort fokus på tillgänglighet både för gästerna och personalen när vi har möjligheten att bygga om så stort.

Efter renoveringen utlovas ett nöjespalats av hög standard.

– Vi jobbar med de bästa i branschen för att skapa det bästa inom ljus och ljud. Vi siktar på att hålla en internationell prägel och vara i framkant. Vi hoppas att besökarna ska slås av en finish och känsla som är utöver det vanliga. Det finns så mycket fest och upplevelse i väggarna men det ska nu uppgraderas till något extra när allt är genomtänkt, säger Fegge.

Mycket är redan utrivet i huset och Fegge ser fram mot att öppna ett nytt nöjespalats nästa år. Foto: Peter Jakobsson

Det är en stor satsning och Fegge är övertygad om att Båstad kommer vara en populär plats för nöje under lång tid framöver.

– Vi vågar vara offensiva även nu när det vankas lågkonjunktur. Jag tror att Båstad och Bjärehalvön kommer behålla sin attraktion länge än.

Bygget pågår nu för fullt och till nästa högsäsong ska allt vara klart.

– Papas ska öppna till påsk är det tänkt. Resterande hoppas vi är klart i början av maj. Exakt när återstår att se men till sommaren kommer det garanterat vara klart, lovar Fegge som inser att många överraskningar kan komma för byggarna som river och bygger om i ett hus som byggdes 1894.

Det gamla yttertaket är redan borta. Det ska byggas kupor och hela fasaden ska renoveras. I maj 2024 ska allt vara klart. Foto: Peter Jakobsson

Mot Hamngatan kommer större uteserveringar och det blir tre entréer till fastigheten. Rendering: Krook & Tjäder