Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-04-29 KL. 08:00

BLUE & JOHAN LINDEBERG

Av Joakim Ormsmarck

Nöje Kan man festa med sin dotter till klockan fem på morgonen? Hur berättar man för sin pappa att man har en kille? Är pappa punk som vill ta hål i örat? Vad är skillnaden på att bo i Stockholm och New York? I podden Blue och Johan Lindeberg delar modedesignern och Torekovbon Johan Lindeberg, och hans dotter, modellen Blue Lindeberg med sig av sina tankar och värderingar.

BLUE & JOHAN LINDEBERG

De är far och dotter men också bästa kompisar, de pratar om allt och inspirerar varandra. De reser världen runt och festar ihop till klockan 5 på morgonen i New York eller Paris. Nu har de flyttat till Sverige och när de inte hänger i den ombyggda ladan utanför Torekov bor de vägg i vägg i varsin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Johan hade innan Torekov inte bott i Sverige på 25 år och för Blue är det första gången.

I podden lyfter dessa två inbitna New Yorkers frågor, tankar och idéer som kanske uppfattas som okonventionella i Sverige men som ingen höjer på ögonbrynen för i NYC. Är det till exempel klokt att ta med sin unga dotter till ett jordbävningsdrabbat Nepal eller bila genom Västsahara? Är det inte pinsamt att ta med sin pappa på fester i NYC? Är det bra att prata om allt med sitt barn?

Hur skulle ni definiera er relation?
– Vi har en naturlig intuition mellan oss. Vi kan verkligen vara ärliga samtidigt som vi har stor respekt för varandra. Blue kan texta mig mitt i natten när hon är ute och festar i Paris och fråga om jag vill mötas upp, det tycker jag säger allt om vår relation, menar Johan.

Hur kommer det sig att ni startar en pod?
– Vi ville starta podden för att överbrygga en generationsklyfta vi sett. Jag har haft turen att få en pappa som inte bara är en förälder utan även en vän och jämlike. Vi ville hitta ett sätt att inspirera fler till samma samtal som vi har; öppna, passionerade och raka som har hjälpt oss båda att växa, säger Blue

Minnen från de många gemensamma resorna, familjerelationer, skilsmässa och uppväxt. Entreprenörskap, kreativa drivkrafter, personligt sökande och drömmar. Ämnena de tar upp är skiftande och dynamiken och energin dem emellan unik.

Har er relation förändrats sen ni började podda?
- Jag skulle säga att var relation har förändrats sen vi båda flyttade till Sverige. I NYC ses vi överallt, för vi har samma kompisar och går på samma ställen. Där umgås man mer över generationsgränserna än vad man gör här. Så därför känns det extra kul att göra podden, så vi får träffas och stämma av allt vi upplevt, på olika håll, säger Johan.

– Ja och nej. Vi har alltid stått varandra nära och haft ett starkt band. Det som förändrats är att vi blivit mer bekväma med att prata om tabun och svåra saker. Det kanske handlar mer om mig, egentligen, jag är en ganska privat person av mig, men känner att jag öppnar upp mer och mer för varje avsnitt, fyller Blue i.

Vilka tycker ni ska lyssna på podden och varför?
– Jag tycker alla borde lyssna på den här podden. Om du kan lära dig bara pyttelite av vad min pappa lärt mig genom åren så är det värt det! Lyssna på den med din familj, oavsett hur den ser ut! Så jag vill understryka att podden inte bara är till för pappor och döttrar, menar Blue

– Jag tror vår kontakt med varandra kan inspirera andra. Vi har båda upplevt mycket utifrån våra olika perspektiv; Blue är ju en del av den nya generationen, medan jag är mer inspirerad an någonsin, avslutar Johan


Om Johan
Johan Lindeberg är fotograf och designer med en bakgrund från Diesel, J Lindeberg och BLK DNM. Född i Lund men ser sig som en Newyorker. Han är kreativ, passionsdriven och alltid på jakt efter nästa stora projekt.

Om Blue
Blue Lindeberg är modell och influencer, har gått som lärling hos en doula och har intressen som spänner från matlagning och mode till skådespeleri. Uppväxt i New York och numer bosatt i Stockholm. Hon är stabil, karismatisk, djärv och engagerad och den som kan ta ner pappa på jorden.

Om podden
Inspirationen till podden kommer bland annat från ett tal som Blue höll på en middag i New York med 100 personer i publiken. Inför bland annat Marina Abramovich, Anja Rubik, Iman, Shirin Neshat, Padma Lakshmi och Inez van Lamsveerde pratade hon om vikten av en plattform för hennes generation att höras och synas på.

Text Joakim S Ormsmarck