BJÄRE 2022-09-03 KL. 08:00

Bo Wendt lämnar politiken så snart villan är såld

Av Joakim Ormsmarck

Med bara en dryg vecka kvar till valet kan Bjäre NU berätta att Bjärepartiets tidigare partiledare, och idag fjärdenamn på listan, inte räknar med att fullfölja mandatperioden utan lämnar lokalpolitiken så snart han och hustrun fått villan såld.

Bo Wendt lämnar politiken så snart villan är såld
Bo Wendt berättar att han kommer att lämna den lokala politiken så snart villan är såld

Ett av kommunens mest klickade objekt på Hemnet just nu är före detta kommunalrådet Bo Wendts magnifika villa på Malen. Att fastigheten är till salu är i sig inte speciellt uppseendeväckande men att Wendt samtidigt står på valbar plats, som nummer fyra, på Bjärepartiets lista, i valet kommande helg gör det hela lite mer förvånande då en eventuell flytt från kommunen gör att han inte längre är valbar eller kan verka som förtroendevald.

När Bjäre NU når Bo Wendt på fredagseftermiddagen berättar han att familjens villa ska tas bort från marknaden inom kort. Anledningen har dock inte med valet att göra.
– Vi får se lite hur det går framöver men marknaden är ju inte den bästa just nu. Vi har varit här i Båstad nästan hela sommaren så vi har inte flyttat ut eller så ännu.

Men ni vill fortfarande sälja fastigheten?
– Ja det vill vi, huset är på 500 kvadratmeter och alldeles för stort för oss två. Sedan är det svårt att säga när det blir sålt såklart, jag har inte bråttom.

Enligt kommunallagen så uppstår ett valbarhetshinder när man som politiker folkbokför dig i en annan kommun och ens uppdrag avslutas direkt. Sedan kan kommunfullmäktige efter ansökan låta uppdragen kvarstå mandatperioden ut.

Bo Wendt berättar att han och hustrun även har ett boende i Ängelholm där de också kommer att bosätta sig permanent när villan på Malen är såld. Då lämnar han också den lokala politiken och fullföljer den nedtrappning som påbörjats.
– Min tanke inför det här året var att trappa ner och det är också därför jag står först på fjärde plats på listan. Nu när huset inte blev sålt kan jag väl ångra det lite men samtidigt är det nog rätt beslut i längden.

Men tror du inte att de väljare som kanske röstar på Bjärepartiet för att de har förtroende för dig som person kommer att känns sig svikna om du kort efter valet lämnar politiken?
– Så kan det såklart vara men samtidigt vet jag som sagt inte när vi hittar en köpare till huset, det kanske tar flera år.

Men tror du att du kommer att vara kvar hela mandatperioden?
– Nej det kommer jag inte att vara.

Var det inte dumt att ställa upp i valet om du redan visste att du inte kommer att fullfölja mandatperioden eller kanske ens valrörelsen?
– Listorna skulle in vid årsskiftet och det var snabba ryck så då blev det så att vi satte mig på fjärdeplatsen. Men jag är med så länge jag kan vara med helt enkelt.