Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-09-11 KL. 09:26

Bodil har en röd tråd igenom allt

Bodil har en röd tråd igenom allt

Nu gästas konstgalleriet i Båstads bibliotek av glaskonstnären Bodil Magnusson. Med tekniken fusing skapar hon sina konstverk som många även innehåller inslag av metall, ofta gestaltandes figurer.

Bodil jobbar i egna studion på en gård som ligger vid Seby gravfält på södra Öland. Det är där hon är uppvuxen och hon återvände för tjugo år sedan efter en tid norröver.

Från början var Bodil textilkonstnär. En kurs i glastekniken fusing fångade hennes intresse.
– Jag blev helt eld och lågor. Satte direkt igång att fixa ordning en egen verkstad. Sedan har jag lärt mig själv genom att experimentera mig fram, säger Bodil.

Hon gjuter gärna in metall i glaset.
– Det kan vara aluminium, koppar, silver eller mässing. Jag har testat med järn men det kan vara lite knivigt.

I konstverken kan man ofta se något som liknar trådar.
– Det är mitt förflutna som textilkonstnär som avspeglar sig. En röd tråd som går igen. Tråden ger rörelse i de i övrigt ganska strama konstverken.

Ett av konstverken avbildar vad Bodil kallar en häxängel.
– Det handlar om att jag har studerat lite arkeologi och nu håller jag till på Öland där det finns ett vikingagravfält. Det är så mycket historia där. Tidigare har jag jobbat mycket med völver och gamla medicinalkvinnor. Detta utvecklades till häxänglar. I skulpturen ser man att hon har ett fritt intellekt.

Bodil menar att skulpturerna ofta blir ett slags budbärare eller visionärer i dialog mellan då och nu, mellan myt och verklighet, mellan dig och mig.
–?Min konstnärliga process handlar om inspiration och skaparglädje, men också om den tysta kunskapen. Man måste prova, förkasta, testa igen och igen, för att förstå materialets begränsningar och möjligheter. Det tar tid att arbeta fokuserat, ofta i veckor och månader, för att komma dit jag vill.

Här i Båstad är det första gången hon visar sin konst men hon har tidigare varit i nordvästra Skåne på bland annat galleri Long i Vejbystrand och i Klippan.

Utställningen i konstgalleriet i biblioteket pågår till 30 september

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON