Klik venligst
BJÄRE 2024-06-13 KL. 06:00

Bommen till stranden har sågats av

Av Johan W Jönsson

Stolpen som låser bommen ner till stranden på Kolonivägen i Mellbystrand har sågats av med en vinkelslip. Tilltaget har polisanmälts av privatpersonen Bengt-Inge Hallberg, som är sommarboende i Mellbystrand sedan 1960-talet.
– Oavsett vad man tycker i frågan så måste man respektera lagen, säger Hallberg.

Bommen till stranden har sågats av
Stolpen till bommen på Kolonivägen har sågats av med en vinkelslip. Tilltaget är polisanmält. Foto: privat

Strandparkeringsfrågan är mycket infekterad och stämningen på Facebook är stundtals hätsk. För att förhindra bilar att komma ner på stranden har en bom satts längst ned på Kolonivägen.

Under natten till onsdagen (12/6) har någon dock sågat av stolpen som låser bommen med en vinkelslip. Det är alltså ”öppet” och fri lejd ner till stranden på platsen igen.

– Beslutet att stänga av stranden är taget i demokratisk anda och då måste man som medborgare i ett demokratiskt land följa det beslutet. Punkt. Frågan är avslutad, säger Hallberg.

– Jag vet att det här är väldigt infekterat. Jag har känt till frågan i 30 år. Jag är på sidan som är helt för att stranden stängs för bilar och den demokratiska processen har fungerat, fortsätter han.

Bengt-Inge har haft sommarstuga i Mellbystrand sedan 1960 och är uppväxt på orten sommartid. Han har alltid varit emot bilar på stranden och tycker att det är bra att det nu är stopp.

– Det här är ett övergående problem. Risken att vattenbrynet står där bommen nu är om 50, 60 år är uppenbar. Så allvarlig är klimatkrisen. Detta är en del i ett större problem, säger Hallberg.

– Det går att öppna bommen för handikappade och för dem som vill fiska med sin båt. Det är ju redan klart. Det är inga problem att någon enstaka kör ner, fortsätter han.

– Jag står för vad jag tycker. Det här är ett demokratiskt beslut som är taget och det måste man följa. Det är svart eller vitt. Man kan inte göra som man tycker. Lagen gäller, avslutar Hallberg.

Händelsen med den avsågade bommen rubriceras som skadegörelse. Laholms kommun är målsägare. Det finns inga kända vittnen till det inträffade och ingen kameraövervakning.

Bommen ned till stranden är avsågad och det är fri lejd ner till stranden igen. Foto: privat