Klik venligst
BJÄRE 2023-11-10 KL. 10:30

Bowlingkurs för pensionärer lockade många

Av Peter Jakobsson

Som ett led i att arrangera aktiviteter för att motverka ensamhet bland äldre så bjöd SPF och BK Bjäre Seniorer in till bowlingkurs för pensionärer. Kursen blev en succé och fler än som fick plats ville vara med. Nu ser bowlingklubben att många nya medlemmar ansluter sig.

Bowlingkurs för pensionärer lockade många
Pensionärerna fyllde bowlinghallen i Båstad vid kurstillfällena. Foto: Peter Jakobsson

Det var nu tredje tillfället då SPF hade bjudit in till bowlingkurs och det har varit stort intresse.

– Vi hade möjlighet att ta emot 30 personer per gång men det är fler än så som har velat komma. Vi fick sätta upp en del på väntelista och kalla in ifall någon av de andra fick förhinder, förklarar Karin Petersson från BK Bjäre Seniorer som håller i kursen.

Kursen som SPF står bakom riktar sig till alla pensionärer, inte bara de som är med i föreningen.

– Det är en av våra aktiviteter som handlar om att motverka ensamhet bland äldre, säger Benny Nilsson från SPF.

I Bowlinghallen är det febril aktivitet, då och då tjoas det och klappas när någon lyckas få en strike. En representant från Bowlingklubben är med vid varje bord och ger värdefulla tips på hur man ska ta stegen och kasta klotet.

– För många är det helt nytt att bowla och fler berättar att de känner av i kroppen efter bowlingen. Man får lätt lite träningsvärk när man är ovan, säger Karin.

Automatisk räkning av poängen gör att nybörjarna kan ägna sig åt spelandet. Foto: Peter Jakobsson

Vid en av banorna spelar Roland Enochsson tillsammans med några andra kursdeltagare.

– Det är verkligen bra instruktörer, säger Roland och berättar att han är helt nybörjare på bowling och har bara spelat någon endaste gång tidigare.

– Vi får lära oss grundslagen och det är viktigt. Nu tycker jag det går ganska hyfsat, har fått över 100 poäng i några serier, tillägger Roland och erkänner att han är sugen på att fortsätta spela tillsammans med klubben efter kursen.

Roland är en av deltagarna på kursen. Efter värdefulla instruktioner gick det bra att spela. – Kul är det också! Foto: Peter Jakobsson

Flera kursdeltagare har visat intresse för att spela vidare med bowlingklubben efter kursen är slut.

– I nuläget har vi fått 21 nya medlemmar. Skulle det stå sig i slutändan kommer vi få en 50-procenting ökning mot de cirka 60 medlemmar vi hade tidigare. Det är vi supernöjda med, säger Karin.

Karin berättar vidare att de har en väldigt god gemenskap i klubben, och arrangerar bland annat trivselkvällar med lite bowlande och efterföljande tacos med trevlig samvaro.

– Detta är mycket uppskattat, liksom självklart vår jul- och sommarfest. Det jag personligen uppskattar mest av våra trivsel arrangemang är när vi hyr en stor buss och åker till Helsingborg, där vi fyller hela Olympiahallen med 20 banor. Överallt ser man klubbkompisar. Sedan turar vi och äter buffé, säger Karin som verkligen vurmar för bowlingklubben.

Pensionärerna fyllde bowlinghallen i Båstad vid kurstillfällena. Foto: Peter Jakobsson

Att kursen kunde bli verklighet beror på ett gott samspel mellan SPF och bowlingklubben.

– Om inte SPF hade haft ett intresse att erbjuda en bowlingkurs och om inte Bjäreseniorerna hade tyckt det var kul att hjälpa till att anordna denna kurs, hade det självklart inte blivit något alls. Detta kan ju ses som ett skolexempel på hur två organisationer kan hjälpas åt på olika sätt. Jag tror vi har skapat några glädjerika eftermiddagar för många seniorer. Förutom att fått röra på sig lite under trivsamma former har säkert många fått nya vänner, avslutar Karin.

Om det är några seniorer som är nyfikna på att spela bowling med Bjäre Seniorerna men inte var med på kursen så går det bra att besöka klubben när de spelar på XBowl i Båstad. Bland annat på måndagar klockan 15.30 finns de på plats.