Klik venligst
BJÄRE 2024-05-13 KL. 11:45

Bråk om frukt på särskilt boende spårade ur

Av Carina Nilsson

En man slog till en kvinna på ett av kommunens särskilda boenden efter ett bråk om vindruvor. Nu har Båstads kommun gjort en Lex Sarah-rapport om händelsen.

Bråk om frukt på särskilt boende spårade ur
En skål med vindruvor orsakaade ett bråk mellan två boende på ett av kommunens särskilda boende. Foto: Bildbyrån

Kvinnan åt vindruvor och läste tidningen i matsalen på ett av kommunens särskilda boenden i början av maj. Då kom en av de manliga boende fram till kvinnan och försökte ta skålen med vindruvor. Men kvinnan lade handen över skålen och sade ”dessa är mina”.

Mannen blev då arg, höjde rösten och slog till kvinnan i ansiktet så att hennes glasögon flög av.

Personalen kom till undsättning och fick bort mannen från kvinnan. Det fanns inga synliga skador på varken kvinnan eller hennes glasögon men hon ville gå in och lägga sig på sitt rum.

Personalen följde med in på rummet men mannen följde efter och lade armen om midjan på henne. Kvinnan blev väldigt upprörd för att han rörde vid henne och har varit väldigt orolig efter det som inträffade. Hon har frågat personalen flera gånger om mannen kan ta sig in på hennes rum och om de kan kolla så att han inte har gömt sig i hennes rum.

Båstads kommun skriver i sin Lex Sarah-rapport att liknande händelser har inträffat och kan inträffa igen.

Suzanne Madar Billali som är chef för äldreomsorgen i Båstads kommun säger att hon inte kan kommentera den enskilda händelsen men att man kommer att se över hur personalen kan arbeta för att situationen inte ska uppkomma igen.

– Alla på det särskilda boendet har rätt till sina lägenheter och att bo där. De boende kan själva välja att flytta men vi kan inte flytta dem. Det finns personal dygnet runt på boendena och vi får jobba med bemötande och handlingsplaner för att det här inte ska upprepas igen och för att alla boende ska känna sig trygga i sina hem, säger hon.