BJÄRE 2023-10-27 KL. 06:00

Busstrafiken kommer tillbaka

Av Carina Nilsson

Ett år efter att busstrafiken på södra Bjäre lades om kommer bussturerna nu tillbaks till bland annat Rammsjö.

Busstrafiken kommer tillbaka
Ett år efter att bussarna slutade gå i Rammsjö kommer de tillbaka när Skånetrafikens nya tidtabell börjar gälla i december. Foto: Carina Nilsson/Arkiv

När Skånetrafiken bytte tidtabell i december förra året försämrades möjligheterna för många på södra Bjäre att åka buss. Linje 523 lades ner vilket betydde att orter som Rammsjö, Slättaröd, Lillaröd och Mäsinge blev helt utan busstrafik. Linje 505 fick färre turer på vardagar och inga helgturer.

Protesterna lät inte vänta på sig och ett halvår efter omläggningen gjorde byarådet i Västra Karup en undersökning av resandet med bussarna, och det visade sig att antalet resenärer hade halverats.

När den nya tidtabellen nu träder i kraft i december har bussen fått en ny sträckning igen.

Linje 505, som idag går mellan Torekov och Förslöv via Hov, kommer i stället att gå mellan orterna Torekov-Rammsjö-Västra Karup-Förslöv.

– Det är såklart en positiv förändring och en förbättring för södra Bjäre, även om en del fortfarande blir utan busstrafik. Bussen går nu inte till Hov och Sönnertorpsvägen bland annat, men det är väl svårt att få till det fullt ut, säger Per Karlsson som är ordförande i byarådet.

Byarådet jobbar också fortfarande för att få till fler turer.

– Det är framför allt mitt på dagen som vi tycker att det saknas. Åker man klockan åtta får man vänta till klockan 14 innan man kan åka hem igen, säger Per Karlsson.

Även Torekov får vissa förändringar med den nya sträckningen. Hållplatserna Torekov Godtemplarhuset och Torekov Östra tas bort medan en ny hållplats tillkommer vid Nolato där det länge har funnits ett önskemål om en hållplats.