Klik venligst
BJÄRE 2023-06-03 KL. 06:00

Butiker gav gården på Bjäre nytt liv

Av Carina Nilsson

För 25 år sedan öppnade Nils och Anna-Karin Nilsson en liten gårdsbutik i garaget på sin gård i Sönnertorp. De sålde hallon från gården och grönsaker från närliggande odlingar.

– Då hade vi aldrig kunnat föreställa oss dagens verksamhet, säger de.

Den 10 juni firar de jubileet med livemusik och matmarknad bland annat.

Butiker gav gården på Bjäre nytt liv
Anna-Karin och Nils Nilssons senaste projekt är en saluhall där de vill kunna hyra ut bord till lokala producenter. Foto: Carina Nilsson

När Nils och Anna-Karin bestämde sig för att sälja hallon i garaget var gårdsbutiker inte särskilt vanliga på Bjäre, men intresset var på uppåtgående. Nils jobbade på flygplatsen i Ängelholm och Anna-Karin jobbade som tandsköterska. De hade också nyligen tagit över gården som är Anna-Karins föräldrahem.

– Jag är sjätte generationen i vår släkt på den här gården. Det har aldrig varit något krav att någon skulle ta över gården, men mina föräldrar tyckte såklart att det var roligt att vi ville göra det, säger hon.

Att gårdsbutiken öppnade 1998 sammanföll med att Anna-Karin skulle vara mammaledig.

– Vi hade hela tiden en idé om att gårdsbutiken skulle vara bemannad för att vi skulle kunna ge service till kunderna. Förutom hallon hade vi ett stort grönsaksland och vi köpte även in grönsaker och bär från andra lokala odlare som vi sålde, säger Nils och fortsätter:

– Bra service, kvalitet och stil har alltid varit våra ledord. För oss är det nyckeln till att kunderna ska komma tillbaka.

Gårdsbutiken fick namnet Tant Grön. Butiken rullade på med lite hjälp av släktingar när det behövdes och två år senare var Anna-Karin och Nils på en matmässa i Malmö.

– Vi skulle hämta en kompis som hade börjat importera ost från Frankrike. Han hade en del ost kvar och sade att vi behövde bara ett kylskåp. Så vi började ta in ost, sedan blev det olivolja och fler och fler delikatesser, säger Anna-Karin.


Nils och Emma rättar fyller på med vår- och sommarkläder. Foto: Carina Nilsson


2005 hade butiken vuxit ur garaget och ett av gårdens gamla stall byggdes om så att butiken kunde växa.

– Alla lokaler vi har byggt om har varit stallbyggnader men de var i stort sett tomma när vi tog över efter mina föräldrar. Däremot hade vi lite köttdjursuppfödening och vi drev även jordbruket själva samtidigt som vi hade andra jobb, säger Anna-Karin.

2011 tog de nästa steg. Både Anna-Karin och Nils har alltid varit intresserade av kläder.

– Vi skulle hyrt ut lokalen till en annan person men valde att driva den själv för att inte tappa känslan i våra butiker. Vi köper själva in både dam- och herrkläder vi gillar tillsammans med Emma Johansson som ansvarar för butiken, säger Nils.

Butiken fick namn efter Elin och Arvid, Anna-Karins farmor och farfar.

– Vi tycker det är roligt att bevara gårdens historia i det vi gör, säger Anna-Karin.

Deras senaste projekt är en lokal där de hoppas kunna skapa en lokal saluhall.

– Vi tänker oss att lokala producenter ska kunna hyra ett bord för att sälja sina produkter. Men vi har också använt lokalen vid våra lagerrensningar och vi har utrustat den med ny teknik så att man kan hyra den för dagkonferenser till exempel, säger Anna-Karin.


Utan våra anställda skulle vi inte varit där vi är idag, säger ägare Anna-Karin Nilsson. Annelie Mårtensson till vänster och Alba Girlinger till höger är två av fem anställda. Foto: Carina Nilsson


Lokalen kommer också väl till pass den 10 juni när de ska fira 25-årsjubileet.

– Det har verkligen varit en resa och vi kunde inte ha gjort den utan våra anställda. Men vi ville fira lite så vi kommer att ha flera olika foodtrucks på plats, livemusik och erbjudanden till kunderna såklart. Vi har också engagerat Hilda Kirkhoff som vann Hela Sverige bakar. Hon ska föreläsa och är aktuell med en bakbok, säger Nils.

Anna-Karin jobbar numera enbart med butikerna men Nils har fortfarande ett deltidsjobb på flygplatsen i Ängelholm. Gårdens mark är utarrenderad och för fem år sedan slutade de med hallonodlingen.

– Vi behövde koncentrera oss på butikerna. Vi har alltid sagt att vi vill att gården ska vara levande och det är den idag också men på ett annat sätt än när det var ett gammeldags lantbruk.

Om det blir en sjunde generation på gården är alldeles för tidigt att säga än. Nils och Anna-Karin har två döttrar.

– För mig var det aldrig ett tvång eller något krav att ta över gården och vi tänker på samma sätt med våra barn. Det får framtiden utvisa och än så länge har vi alldeles för många idéer och projekt som vi själva vill fortsätta med, säger Anna-Karin och Nils.