Klik venligst
BJÄRE 2024-11-07 KL. 11:48

Bytte storstaden mot Bjäre och blev med linväveri

Av Peter Jakobsson

I Boarp har det varit linneväveri sedan 1949. Nu är det Sveriges äldsta och Skånes enda. Sedan 16 år är det Per och Ann-Kristin som driver verksamheten, och de har bara börjat.
– Vi ser en ljus framtid för detta och vill växa, berättar de.

Bytte storstaden mot Bjäre och blev med linväveri
Per och Ann-Kristin Dahlqvist har drivit Vävaren i Boarp i 16 år, och fler ska det bli. Foto: Peter Jakobsson

Det var 1949 som Åke Holmström bestämde sig för att bygga en vävsal och installera vävmaskiner i Boarp. Något år tidigare hade han vävt mattor i en närliggande lada, men byggnaden brann ner och alla maskiner förstördes. I de nya lokalerna satsade Åke på linnetyger i stället för mattor och Vävaren i Båstad var fött. Historien vittnar att ryktet om de vackra tygerna spred sig, affärerna blomstrade och 1964 byggdes lokalerna ut med en ny butiksdel. Grundarna sålde sedan verksamheten och andra tog över i några år men släppte sedan taget.

Nu är det 16 år sedan nuvarande ägarna Ann-Kristin och Per Dahlqvist tog över väveriet och driver det vidare i samma anda som grundarna. Det var lite av en slump som gjorde att familjen hamnade på väveriet.

– Vi var lite sugna på att flytta och tittade runt på många olika platser. Av en slump så såg vi fastigheten med både boende och väveriet i Båstad, berättar Per.

– Det var då inte i så bra skick då men vi slog till ändå, säger Ann-Kristin ”Anki” Dahlqvist.

I butiken finns en speciell "Båstad"-linneväska. Foto: Peter Jakobsson

Bjäre blev en kontrast till storstadslivet.

– Vi satt i bilköer allt för mycket när vi bodde i Göteborg och längtade efter något annat. Att ge sig in i en ny bransch och ha 30 sekunder till jobbet blev verkligen en omställning, säger Per.

De gav sig in i väveriet och lärde sig allt de behövde.

– Det fanns personal som hade väldigt mycket kunskap som vi byggde vidare på.

Per Dahlqvist har lärt sig det mesta om linneväveri sedan de tog över verksamheten. Foto: Peter Jakobsson

Nu vurmar de för lin och allt som görs hos vävaren är fortfarande i 100 procent lin.

– Lin är den finaste textilen som finns, säger Anki och konstaterar att det finns en anledning till att kunder vill lägga lite extra pengar på kvalitetsprodukter som är producerade på Bjäre.

Hela framställningen av produkterna görs på väveriet men garnet kommer från norra Frankrike då det inte finns på närmare håll. Det odlas visserligen lite lin i Sverige men inte den typen som vävaren behöver för sin produktion. I Laholm fanns det sista linberedningsverket i Sverige, det lades ner 1966.

– Vi håller nu på med ett projekt som handlar om att få tillbaka det i Skåne. I Frankrike har de börjat få problem med klimatet för linodling medan det bara blir bättre här i Skåne. Kanske kan vi få tillbaka linodling här i större skala, liksom vinodlingar börjar bli poppis här.

Sömmerskan Annika fixar i ordning en beställning som nyss kom via webbshopen. Foto: Peter Jakobsson

Nu är de fem personer som jobbar på väveriet med de olika delarna. Per är lite överallt och Anki jobbar mer med planering, utveckling och administration. Produkterna har blivit fler och bara fantasin sätter gränsar.

– Vi gör ju dukar, löpare, servetter, handdukar men även necessärer, väskor, matpåsar, sängkläder och annat. Ständigt jobbar vi med att utveckla nya mönster och färger, säger Per.

I produktionen finns det en del gamla maskiner som fortfarande används för fullt.

– De är gamla men moderniserade kan man säga, förklarar Per.

Varpan var inte igång vid detta tillfälle men ofta får den jobba på. Foto: Peter Jakobsson

Att hantera maskinerna och erfarenheten av att väva lin i stor skala är inget som är vanligt längre.

– Kunskapen är svår att hitta men vi har lyckats få tag på bra folk som kan det hela, och som hjälper andra här att lära sig, berättar Per.

Per Dahlqvist i väveriets hjärta. Foto: Peter Jakobsson

Samtidigt är det stor konkurrens på linprodukter från andra delar av världen där arbetskraft är billigare. Men vävaren har något de inte har.

– Det har varit en resa nu med livsmedel under många år, folk blir mer medvetna om vad livsmedel innehåller, kommer från och hur de produceras och transporteras. Nu är det inom textil som detta sker och det har bara börjat. Här har vi hållbara lokalproducerade produkter, säger Per.

– Vi har även fri lagning av allt som en gång är köpt från Vävaren i Båstad. Är det så gamla och slitna saker så de inte går att laga så får man byta in det och får då rabatt på att köpa nytt, säger Anki.

Vad säljer ni mest av?

– Vi är kanske mest kända för våra dukar men nu har vi även börjat sälja mycket handdukar, badlakan och sånt. Fler och fler får upp ögonen för hur bra linnehanddukar är. De suger vatten bättre, tar mindre plats och luktar inte när de är fuktiga, förklarar Anki.

Eftersom väveriet ursprungligen startade 1949 så är det nu 75-årsfirande som är på tapeten.

– Den 9 november kommer vi ha öppet och bjuda in besökarna att se hur produktionen går till i väveriet, vi bjuder även på lite bubbel och sånt. Sen ska vi ha 25 procent rabatt på allt i butiken vilket är ovanligt, vi har inte haft en sådan rea någon gång här. Även på webben kommer vi ha jubileumsrea hela helgen den 9-10 november, berättar Anki.

Allt är märkt med företagets namn vilket garanterar kvalitén. Foto: Peter Jakobsson

Hur ser ni på framtiden för väveriet?

– Vi vill gärna expandera och bli större tänker vi, säger Per.

– Med mycket av det som händer i världen så blir fler och fler intresserade av att köpa sånt som är lokaltillverkat, säger Anki med hopp om framtiden.

Per och Ann-Kristin Dahlqvist har drivit Vävaren i Boarp i 16 år, och fler ska det bli. Foto: Peter Jakobsson