Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2020-06-20 KL. 09:46

Cathrine Winnes blir kammarmusikfestivalens nya konstnärlig ledare

Cathrine Winnes blir kammarmusikfestivalens nya konstnärlig ledare

Årets upplaga av kammarmusikfestivalen blev inställd på grund av corona. Till nästa år har nu en ny konstnärlig ledare utsetts. Det är den norske dirigenten Cathrine Winnes.

Cathrine Winnes är en mångsidig, spännande person med bred erfarenhet som orkesterdirigent. Hon har arbetat med samtliga svenska och norska symfoniorkestrar och gästdirigerat vid flera av Nordens stora operahus.

Nu har Båstads Kammarmusikförening och Musik i Syd presenterat henne som ny konstnärlig ledare för festivalerna 2021–2023. De senaste åren har hon utmärkt sig med sina innovativa program. Hon är medskapare, programledare och dirigent för den aktuella SVT-serien ”She Composes Like a Man” som lyfter fram bortglömda orkesterjuveler och de kvinnor som komponerade dem. Cathrine är sedan 2016 konstnärlig ledare och chefsdirigent för Blåsarsymfonikerna i Stockholm.
– Jag är mycket stolt och glad över att få detta förtroende. För mig är kammarmusik kärnan i musikskap! Det omfattar så mycket fantastisk repertoar och är samtidigt en social och nära arena, där interaktionen mellan musiker och publiken blir extra uppenbar. Jag ser fram emot att delta i den berömda Båstad-stämningen och kan avslöja att vi redan planerar några roliga överraskningar för nästa sommars festival, berättar Cathrine i ett pressmeddelande.

Styrelsen för Båstads Kammarmusikförening ser fram emot ett utvecklande samarbete med Cathrine.
– Hennes vision att integrera andra samtida konstformer i kammarmusiken ser vi kan bidra till att bredda och förnya festivalen. Vi ser framför oss festivaler med fortsatt hög kvalitet, nya idéer kring bland annat framförande samt, som vanligt, musiker av världsklass vilket vi tror såväl kommer bidra till det lokala engagemanget på Bjärehalvön som locka mer långväga konsertbesökare.

Vill ni lära känna Cathrine bättre så lyssna när hon sommarpratar i P1 den 3 juli.

Text: Peter Jakobsson
Foto: John Andresen