BJÄRE 2024-01-15 KL. 15:36

Chaufför hittades medvetslös – miljonlast försvunnen

Av Rickard Gustafsson

Polisen i nordvästra Skåne har inlett en utredning om grovt rån efter att en lastbilschaufför hittats medvetslös på en rastplats på Hallandsås. En trailer innehållande last för flera miljoner kronor stals och är spårlöst försvunnen. Polisen är mycket angelägna att komma i kontakt med vittnen.

Chaufför hittades medvetslös – miljonlast försvunnen
Polisen lägger pussel och försöker skapa sig en bild av hur det gick till när en trailerlast med koppar värd två miljoner kronor försvann vid en lastbilsparkering på en rastplats vid Hallandsås. Foto: Arkivbild

På morgonen den 10 januari lastades en lastbil med trailer på ett företag i Helsingborg. Lasten innehöll VVS-varor tillverkade i koppar.

Någon gång mellan klockan 8 och 9 stannade chauffören på lastbilsparkeringen på Lannamärkesvägen i närheten av OKQ8, på den västra sidan om E6 uppe på Hallandsås.

Vad som hände därefter utreds just nu av Skånepolisen.

Lina Lundgren är förundersökningsledare och berättar att polisen kopplades in efter att sjukvården slagit larm.

– En lastbilschaufför hade anträffats medvetslös vid sin dragbil och trailern saknades. Innehållet i trailern är koppar och värderat till ett par miljoner kronor, säger Lundgren och berättar att vare sig trailer eller stöldgods påträffats.

Den medvetslöse chauffören är en man i 35-årsåldern, anställd på ett svenskt åkeri, och fördes akut med ambulans till Helsingborgs lasarett. Han ska fått vård och skrevs ut från sjukhuset redan samma kväll och mår efter omständigheterna bra.

– Han är väldigt tagen av händelsen, men ska rent fysiskt inte ha några problem, säger Lina Lundgren.

Vad chauffören blivit utsatt för vill inte förundersökningsledaren gå in på, men utesluter inte att han kan ha blivit drogad.

– Det kan ha varit så. På grund av förundersökningssekretess kan jag inte avslöja några detaljer. Vi har hållit två förhör med honom och han har kunnat lämna uppgifter som för utredningen framåt, säger Lina Lundgren.

Polisen har undersökt övervakningskameror i närheten av brottsplatsen – utan framgång. Trafikverkets kameror sänder bara live och spelar tyvärr inte in, förklarar förundersökningsledaren.

– Vi har några trådar vi följer. Vi har hållit förhör och samlar in information och förhoppningsvis får vi fram en misstänkt person så småningom, men i nuläget finns ingen misstänkt i fallet, säger Lina Lundgren.

Polisen hoppas att allmänheten ska bidra med ytterligare information och iakttagelser kring trailerkuppen.

– I nuläget har vi inga vittnen, men finns det lastbilschaufförer eller andra personer som befunnit sig på platsen vid den tidpunkten är vi väldigt angelägna om att de hör av sig till oss, säger Lina Lundgren.