Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2018-06-29 KL. 13:17

Cykel-SM i Båstad blev en succé

Cykel-SM i Båstad blev en succé

Det första SM i landsvägscykel i Båstad är klart. Under veckan har nästan tusen startande cyklister i de olika loppen och hundratals funktionärer varit ute på Båstads gator. Avslutningen med herrarnas tuffa linjelopp i härligt solsken lockade ut många åskådare.

Lucas Eriksson, Motala AIF CK hade piggast ben under herrelitens linjelopp och får nu bära den svenska mästartröjan ett år framöver.
– Det var ett av de stora målen den här säsongen så det känns jätteskönt, säger Lucas Eriksson efter vinsten.

Tolv varv på den 15,4 kilometer långa banan visade sig bli ett rejält test för den svenska herreliten. Av det lite drygt hundra cyklister som stod på startlinje så gick endast 33 cyklister i mål. På sista varvet hade Lucas Eriksson, Motala AIF CK och Tobias Ludvigsson, CK HVR16 skapat sig en lucka till resten och de två fick göra upp om guldet i en slutspurt.
I spurten hade Lucas Eriksson piggare ben och kunde ta hem segern före Tobias Ludvigsson. Tredjeplatsen gick till Gustav Höög, CK HVR16.
– Det har varit hårt hela dagen men har ändå känts bra och väldigt skönt att lyckas vinna idag, säger Lucas Eriksson.1 Lucas Eriksson. 2 Tobias Ludvigsson. 3 Gustav Höög. Till höger Mikael Jersby från CK Bure.

På prispallen fick Lucas medalj, pokal, krans och mästerskapströjan medan tvåan Tobias Ludvigsson fick årets mästerskapskedja för bästa placering i tempo- och linjeloppen.

Alla inblandade i tävlingarna var nöjda med mästerskapet.
– Efter en vecka med SM kommer man onekligen att tänka på alla de som lagt ner ett jättearbete för att detta skulle kunna genomföras och det är då framför allt CK Bure och Båstad Turistnäring som gjort ett fantastiskt jobb. Men för att det överhuvudtaget ska fungera så är det alla frivilliga som är viktigast. Det har varit långa dagar för flaggvakterna och andra som ställt upp ideellt för svensk idrott, sa Stefan Klang, ordförande i Svenska Cykelförbundet och fortsatte:
– Banan vi har här i Båstad är av internationell klass och jag hoppas att vi någon gång i framtiden kan få möjlighet att se en internationell cykeltävling här.Tuff kamp och höga farter på Båstads gator.

Mikael Jersby, tävlingsledare från arrangerande cykelklubben CK Bure, har lagt ner ett otroligt jobb för att tävlingarna skulle bli av.
– Det är både skönt och med en tår i ögat som vi nu konstaterar att mästerskapet är över. Jag vill tacka alla som gjort detta möjligt, inte bara säkerhetsvakter utan bilförare, sjukvårdare med fler, berättade Mikael.

De lokala krafterna har också jobbat hårt för tävlingen.
– Vi är otroligt glada och stolta över att vi fick arrangera cykel SM här i Båstad. Vi har arbetat hårt med att utveckla Båstad till en cykeldestination och nu känns det som vi verkligen finns på cykelkartan. Det är också väldigt kul att det är en ny besökargrupp som nu varit här och lärt känna Båstad, berättar Annika Borgelin på Båstad Turism och Näringsliv.

Annika Borgelin.

Innan tävlingarna drog igång var det en del negativa synpunkter på arrangemanget från lokalt folk som oroade sig för att vägarna skulle bli helt avstängda och det skulle bli omöjligt att ta sig någonstans men så blev det inte.
– Det har vid tillfällen blivit kortare köer när bilar stannades för att släppa förbi cyklisterna men det har varit mindre trafikproblem än det är under tennisveckan när det är så mycket bilar, konstaterar Karin Bengtsson, VD på Båstad Turism och Näringsliv.

Nu är Båstad verkligen en cykeldestination.
– Ja, nu kan vi inte backa från det påståendet efter denna veckan, avslutar Karin skrattande.

Alla resultat från loppen finns på: swecyclingonline.se.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON