Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2017-03-17 KL. 12:33

Cykelvecka på Bjäre

Cykelvecka på Bjäre

Med sin variation mellan såväl krävande terräng och naturskön landsväg är Bjärehalvön förmodligen en av de mest lämpade platserna i landet för olika former av cykelevenemang. Här finns varierad natur, inbyggda tempoväxlingar och en helt perfekt Hallandsås. Detta har företaget Land & Hav tagit fasta på när de till sommaren presenterar nya Båstad Bike Week.

Land & Hav är inte på något sätt nya på det här med större publika evenemang efter att under ett antal år ha arrangerat Seglarveckan i Båstad. Bakom bolaget står kvartetten Pekko Svensson, Hans Ramne, Morten Sellaeg och Bosse Nilsson men inför sommarens satsning insåg man tidigt att man behövde bredda sin kompetens och det har gjorts med stor framgång berättar Pekko.
– Vi är duktiga inom segling och evenemang men när det kommer till cyklingen är vi fortfarande nybörjare så där behövdes förstärkning i teamet och den kom i form av Jonas Thor Olsen och Lonnie Jensen som båda har mycket stor erfarenhet och kunskap inom landsvägscykling respektive mountainbike.

Båstad Bike Week går av stapeln vecka 27 vilket är en vecka som valts med omsorg för att passa in i det övriga programmet för sommaren. Två veckor innan tennisen drar igång finns det platser på hotellen att fylla och även möjlighet att förlägga evenemangets bas till hamnen i Båstad.
– Vårt evenemang ligger samtidigt som SummerOn vilket vi absolut inte ser som en nackdel. Vi har olika målgrupp och tillsammans ser vi till att det händer något i hamnområdet så här i början av sommaren innan allt annat drar igång, menar Hans Ramne.

Just nu pågår en process och en diskussion med kommunen för att planera bansträckning och dagsprogram. Här är det många aspekter som ska vägas in. Inte minst säkerheten för såväl deltagare som trafikanter vilket engagerar såväl kommunen som polisen i arbetet. Samtal förs även med markägare för att finna den optimala MTB-banan på Bjäre, här är det dock inte säkert att denna kommer att förverkligas detta året.
– Det som är klart är att vi i år kör ett 24 timmars motionslopp för lag på tre eller sex personer, en varvbana på runt tjugo kilometer där man själv avgöra hur man delar upp sträckan mellan sig i laget. Här blir vi nog först i Sverige som det ser ut, berättar Pekko Svensson. Sedan kör vi även ett MTB Cross Country stafettlopp i samarbete med Vallåsen Bike Park.
Med Vallåsens redan utbyggda infrastruktur för MTB finns här alla förutsättningar för ett lyckat arrangemang menar Hans och Pekko. Deltagarna får även möjlighet att prova på downhillcykling innan loppet, som kommer att gå på kvällen och köras i tvåmannalag.
– Banan är cirka fem kilometer lång med runt 140 höjdmeter per varv. Det är mestadels singletrack med inslag av grusväg, en bana som alla tar sig runt på. Alla lag startar samtidigt och sedan växlar man åkare så ofta man vill, flest varv vinner helt enkelt, berättar Hans.

Bjärehalvön har med sina förutsättningar möjlighet att bli en av Nordens attraktivaste cykeldestinationer och Båstad Bike Week är bara ett av flera projekt som pågår för att utveckla destinationen mot mer aktiva besökare inom cykling, vandring och löpning. I dagsläget saknas en hel del leder för att knyta samman de olika sträckningarna men med det nyligen påbörjade leaderprojektet Aktiv Livsstil kommer leder att kunna skapas vilka kommer att kunna användas av såväl vandrare, löpare som cyklister.
– Bjärehalvön med Båstad Turism & Näringsliv i spetsen har bestämt sig för att ta en position som en av de ledande inom den aktiva livsstilen och där tycker vi att en samlande cykelvecka är en viktig pusselbit, avslutar Pekko Svensson, denna sommaren ska vi etablera veckan för att sedan utveckla den mer för varje år.

TEXT: Joakim Ormsmarck
FOTO: Johannes Persson, George Alfredsson