Av Peter Jakobsson
Telia har nu kommit med ett beslut om när de sista kvarvarande delarna av kopparnätet i Båstads kommun kommer att stängas ner. Innan det görs är det viktigt att privatpersoner, företag och organisationer ser till att deras behov av kommunikation är lösta på andra sätt.
Kopparnätet som var basen för den gamla typen av telefoni är en gammal teknik som inte längre lever upp till dagens krav och nu används av allt färre. Mobilnäten har länge byggts ut och nu är det 5G som växer fram i en väldig takt i hela Sverige, även 4G fortsätter att byggas ut och förstärkas. Detta tillsammans med fiber, där det finns möjlighet för det, är det framtida sättet att kommunicera då det gamla kopparnätet snart är ett minne blott.
Nu har Telia tagit ett beslut om när kopparnätet kommer stängas ner helt och hållet i Båstads kommun. De delar av kopparnätet som fortfarande är i bruk kommer att stängas 2025-11-30.
Då kommer inget fungera i det längre men det finns fortfarande en del som har gammal fast telefoni via det.
– Alla kunder som berörs vid nedstängningen kommer få information om detta ett år i förväg. Det är några, främst äldre personer, som har kvar den fasta telefonin och det är viktigt att man får tydlig information och hjälp med vad man har för alternativ, berättar Irène Krohn, pressansvarig på Telia.
I flera områden finns gamla luftledningar som kommer tas bort efter nätet stängts ner. Foto: Peter Jakobsson
I samband med informationen om att tjänsterna upphör kommer även information om vilka alternativ som finns. Ett alternativ är en typ av Doro-telefon som man kan koppla in, den finns även med större knappar för de som behöver. Den fungerar ungefär som den gamla fasta telefonen men går via mobilnätet.
– Det finns tjänster som gör att man kan ha kvar sitt gamla fasta telefonnummer om man verkligen vill. Det innebär att de som ringer kunden ringer samma nummer som vanligt, men när kunden själv ringer ut så ser mottagaren ett mobilnummer, förklarar Irène Krohn.
En tid efter att de fasta tjänsterna har upphört kommer Telia att ta ned stolpar i delar av nätet som inte är aktivt, på allmän mark och tomtmark samt teleledningar fram till väggfäste eller skorsten.
– Allt som inte används plockar vi ner efterhand. Även stolpar plockas bort och tas om hand på ett miljömässigt korrekt sätt. Fastighetsägare behöver inte engagera sig i detta utan det kommer vi ta hand om, säger Irène.
Stolpar och allt kommer tas bort efter nätet stängts ner men det kan dröja enligt Telia. Foto: Peter Jakobsson
Många har redan valt bort tjänsterna via ledning men har kvar en ledning till huset.
Får fastighetsägare ta ner ledningar de inte använder på eget bevåg?
– Ja, det får man. Om man inte har kvar tjänster och ledningen inte används så kan man koppla loss den från huset, rulla ihop den och hänga den på stolpen så tas den bort i samband med att dessa tas ner, berättar Irène.
Om man inte använder tjänster via ledningen som går in till huset får man ta ner den innan Telia gör det. Foto: Peter Jakobsson
Utöver telefoni och bredband används kopparnätet av företag, myndigheter och kommuner för olika tjänster som fax, telefonväxlar, hiss- och porttelefoner och olika former av datakommunikation för larm, övervakning och styrning. Här påpekar Teila att det är viktigt för dem att i god tid identifiera och ersätta tjänster som idag är beroende av kopparnätet.