Klik venligst
BJÄRE 2023-03-08 KL. 15:30

Daglig verksamhet hjälpte till att röja fiskeplatsen

Av Peter Jakobsson

Ett gäng från daglig verksamhet i Båstad hade tagit sig till den nya fiskeplatsen vid Kalkan för att hjälpa till med att röja och elda. Ett led i att få färdigt platsen som nu gjorts tillgänglig genom en trappa som leder ner till sjön. Nu längtar de till de kommande fiskestunderna i vår och sommar.

Daglig verksamhet hjälpte till att röja fiskeplatsen
Patrique Sjögren är en av de som får sysselsättning via daglig verksamhet. Han tyckte det var kul att elda. Foto: Peter Jakobsson

I höstas påbörjades projektet med att iordningställa fiskeplatsen vid Örebäckens mynning i Kalkan. Det har varit en svårtillgänglig plats som skulle bli en ny oas vid det gamla kalkbrottet som nu är en liten sjö med bra fiskemöjligheter.

Marken sluttar ganska brant ner mot platsen vilket gjort att det nästan varit omöjligt att ta sig dit om det varit lerigt i marken eller om man inte har full fysisk förmåga.

Fiskeentusiasten Kristian Isaksson är initiativtagare till projektet och han hade en speciell grupp människor lite extra i åtanke för projektet. Han ville göra så de personer som är på daglig verksamhet i Båstad skulle kunna ta sig till platsen. Men även alla andra människor som haft svårt för det tidigare.

Projektet blev till verklighet och har stöttats med 50 000 kronor från Stiftelsen Skånska Landskap. Dessa pengar täcker materialkostnader. Kristian lägger ner ideell tid på projektet och det gör även byggaren Dan Hansson som står för konstruktion och utförande.

En stor del av projektet var att bygga en trappa som leder ner till platsen. När den nu är klar återstod att röja så det blir en användbar plats. Träd och sly har kapats men en hel del återstår.


Kristian Isaksson är initiativtagare till projektet som går ut på att göra en fin och tillgänlig plats för fiske och rekreation vid Örebäckens mynning till Kalkan. Foto: Peter Jakobsson


Denna soliga onsdag var det ett tiotal personer från daglig verksamhet i Båstad som var med och röjde och eldade för att rensa upp på platsen. Kommunens naturvårdare Johan Mårtensson, som även är brandman, godkände och startade elden. Personer med olika funktionsvariationer samt personal från daglig verksamhet hade alla saker att göra efter förmåga. Intentionen är att de ska hjälpa till på platsen en gång i veckan.
– Det är en jätterolig grej att vara med och fixa i ordning platsen, det bryter den vanliga vardagen, säger Niklas Ternander som är stödpedagog på daglig verksamhet och dessutom själv är naturintresserad.

Nu var de 7 personer plus lite personal som följde med från daglig verksamhet.
– Vi fick inte plats med fler i bilarna vi hade tillgång till idag, förklarar Niklas.

Att de är med och ser hur platsen blir till tror Niklas är värdefullt.
– Det gör att de känner en delaktighet i att platsen blir till.

Daglig verksamhet i Båstad sysselsätter runt 20 personer och tanken är att när platsen är klar ska de komma och fiska en gång i veckan.
– Vi kommer väl vara ungefär 6 personer åt gången när vi sedan ska hit och fiska, förklarar Niklas.

En som hjälpte till var Patrique Sjögren som nu tog en paus från eldandet.
– Jag har eldat sedan jag kom hit. Man får tänka på att inte vara för nära elden, säger han.

Patrique ser fram mot de kommande fiskestunderna på platsen
– Jag tycker om att fiska. Jag har mycket fiskegrejer hemma!

Vad är kul med att fiska?
– Man tar det lugnt och det är skönt för själen, säger Patrique.

En annan som var och hjälpte till på platsen var Mateuz Lessnik.
– Det är kul att vara här, sa Mateuz som också var lite exalterad över att tidningen var på plats för att göra reportage.
– Jag ska visa tidningen för mina föräldrar sen, sa Mateuz och skrattade.


Närmast är Mateuz Lessnik som var med och hjälpte till på platsen. Foto: Peter Jakobsson


Det är lite byggande kvar på platsen. Det ska bland annat bli en fast grillplats nere vid vattnet.
– Johan Mårtensson på kommunen kommer hjälpa till att se till att det blir en bra grillplats, förklarar Kristian Isaksson.

En officiell invigning av platsen väntar senare i vår när allt är klart.
– Det sista ska bli klart och sen väntar vi tills det blir lite lövat i naturen. Då ska vi ha en fin invigning av platsen, avslutar Kristian Isaksson.


FAKTA
Daglig verksamhet är en LSS-berättigad dagtidssysselsättning, främst för personer som har en intellektuell funktionsnedsättning men även för personer med autism eller autismliknande tillstånd. Det ger dem en meningsfull sysselsättning då de inte kan yrkesarbeta.


Buskar och sly som rensats eldades under uppsyn av kunniga. Foto: Peter Jakobsson
Kristian Isaksson är initiativtagare till att få en fin och tillgänlig plats för fiske och rekreation vid Kalkan. Foto: Peter Jakobsson
Det blir en liten oas vid Kalkan som kommer att kunna nyttjas året runt. Foto: Peter Jakobsson
Det är brantare än det ser ut på bilden. UTan trappan var det svårt att ta sig till platsen. Foto: Peter Jakobsson
Trappan som leder ner till platsen vid sjön. Foto: Peter Jakobsson