BJÄRE 2023-11-27 KL. 05:00

De bjuder in till julfirande för ensamma

Av Carina Nilsson

Tempo i Båstad och Ferdinands vinbar gör gemensam sak och arrangerar ett gratis julbord på julafton.
– Vi kände att vi ville göra något för alla dem som inte har någon att fira jul med, säger Lasse Mikkelsen på Tempo.

De bjuder in till julfirande för ensamma
Fredrik Karlsson, Lasse Mikkelsen och Matthias Stoye bjuder in till gemenskap på julafton för alla som annars hade suttit ensamma. Foto: Carina Nilsson

Lasse Mikkelsen och Fredrik Karlsson som äger Tempo hade funderat en tid på att ordna julbord för personer som tillbringar julen själva.

– Vi har många äldre bland våra kunder och det är inte alltid man har familj eller har möjlighet att fira tillsammans med någon så vi började prata lite om det här. Många kunder tyckte att det var en bra idé. Vi har gjort det tidigare i Halmstad och det var väldigt uppskattat då, säger Lasse Mikkelsen.

Fredrik och Lasse fick snabbt med sig familjen som driver Ferdinands vinbar.

– Vi vill att Ferdinands ska vara en mötesplats för alla och en plats där man kan skapa gemenskap och känna glädje. Så ett julbord för de som är ensamma under julen passade väldigt bra tycker vi, säger Matthias Stoye som är en av ägarna och som nu ställer restaurangen till förfogande under julafton.

Även flera lokala företag tyckte att det var en god idé och erbjöd sig att sponsra med mat och annat.

– Det har varit ett enormt fint gensvar, vi är helt överväldigade över stödet, säger Fredrik Karlsson.

Flera av Tempos kunder har erbjudit sig att hjälpa till med servering och disk för julbordet, och Ferdinands kock Nicholas Inches kommer att vara på plats och ansvara för maten.

– Hans mamma var bortrest så han hade inga planer för dagen. Även jag kommer att vara på plats, säger Lasse Mikkelsen.

För att sprida budskapet har de varit i kontakt med olika pensionärsorganisationer och Fontänhuset bland annat. De räknar med att kunna ta emot ungefär 100 gäster och tiden är satt från klockan 12 – 13.30.

– Om det behövs gör vi en sittning till mellan 14-15.30. De som vill vara med behöver föranmäla sig till oss på Tempo senast den 15 december antingen på telefon eller i butiken. Det blir först till kvarn som gäller, säger Lasse Mikkelsen.

Om arrangemanget faller väl ut kan de tänka sig att göra det till ett årligen återkommande arrangemang.