Klik venligst
BJÄRE 2024-04-12 KL. 07:00

De fann vänskap med Drivkraft

Av Peter Jakobsson

Det var genom Drivkrafts seniorprojekt ”En vän i vardagen” som Kerstin och Ann-Charlotte fördes samman. Drygt ett år senare har de hunnit med att göra många aktiviteter tillsammans och de trivs väldigt bra i varandras sällskap. En lyckad matchning som bröt ensamhet.

De fann vänskap med Drivkraft
Kerstin Lange och Ann-Charlotte Ranehed träffades genom Drivkrafts projekt "En vän i vardagen". De gillar att fika tillsammans och tar ofta promenader. Foto: Peter Jakobsson

Vi träffar Kerstin Lange och Ann-Charlotte Ranehed i centrala Båstad. Ute är det regn och rusk men runt fikabordet bara glad stämning när damerna fått kaffe och kaka. Att fika tillsammans är en av de sakerna som de gör tillsammans sedan de träffades genom organisationen Drivkrafts seniorprojekt som ska motverka ensamhet bland äldre.

Kerstin Lange hade redan kontakt med Drivkraft genom att hon hjälpt till som läxhjälpare, en av Drivkrafts andra verksamheter. Hon ville gärna testa på att bli en ”vän i vardagen” för någon. Genom Drivkraft parades hon ihop med Ann-Charlotte Ranehed som hade visat intresse för att få en vän.

Detta var i november 2022 och 17 månader senare håller deras vänskap i sig.

– Det var jättekul redan från början, säger Kerstin.

– Mycket trevligt, säger Ann-Charlotte.

Det nya väninnorna satte genast i gång att göra aktiviteter tillsammans.

– Vi träffas och promenerar mycket men gör också mindre utflykter. Vi har åkt buss till olika ställen, bland annat till Hemmeslöv, till seniormässan i Grevieparken och en gång till Helsingborg, berättar Kerstin.

En gång i veckan träffas de och då blir det alltid någon form av fika. Ofta hemma hos någon av dem men även ute på caféer.

– Vi är ibland på Continental och ibland på Knut Jöns. Vi har även varit på Ham on Rye i Hemmeslöv, säger Kerstin.

Varför ville du bli en vän i vardagen?

– Jag ville göra något för jag gillar att engagera mig för andra. Jag har varit med på språkcafé, varit läxhjälpare och nu detta. Jag försöker följa det kinesiska uttrycket att ”få en annan människa att le”. Det är stort om man lyckas med det, säger Kerstin och Ann-Charlotte stämmer in i att det nästan alltid är kul att vara med Kerstin.

Ann-Charlotte Ranehed hade flaggat för att hon var lite ensam nu på ålderns höst. Genom ”En vän i vardagen” har hon nu en fin vän i Kerstin.

– Det fungerar jättebra mellan oss, vi har mycket att prata om. Vi är aldrig ovänner utan har alltid trevligt. Jag har en ny vän i Kerstin, säger Ann-Charlotte.

– Det är helt ömsesidigt, säger Kerstin.

Ann-Charlotte Ranehed fick en ny vän genom projektet. Foto: Peter Jakobsson

För Drivkraft är Kerstin och Ann-Charlotte ett lysande exempel på när en ny vänskap har bildats och en ensamhet brutits.

– Alla relationer fungerar inte trots att vi försöker matcha ihop så bra som möjligt. Men vi följer upp och hjälper till längs vägen, säger Katarina Thorstensson som är samordnare från Drivkraft.

– Folk är olika så fungerar det inte så kan man bryta, säger Kerstin.

Drivkraft har seniorprojektet ”En vän i vardagen” på flera ställen än Båstad, bland annat i Helsingborg och Malmö där de samarbetar med deras kommunala bostadsbolag. I Båstad vänder sig projektet ut till alla.

– Vi har parat ihop fler par än de som är aktiva idag, några har brutits av naturliga anledningar, men nu är det fem aktiva seniorpar i kommunen, säger Katarina.

Nu när våren gjort sitt intåg kommer Kerstin och Ann-Charlotte att promenera mer.

– Vi går ofta längs strandpromenaden men ibland upp till Willys. Går vi långt bort kan vi ta bussen hem, säger Kerstin.