Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-11-07 KL. 13:00

De räddar kvar gamla företaget nära kunderna

Av Peter Jakobsson

TP-byrån har funnits i Förslöv i nästan 50 år. När en generationsväxling stod inför dörren lockades jättarna men det blev ett fortsatt lokalt ägande som värnar om den personliga relationen till kunderna.

De räddar kvar gamla företaget nära kunderna
Karin Eriksson och Emma Rutholm har tagit över TP-byrån som funnits i Förslöv i snart 50 år.

De senaste 20 åren har redovisningskonsulterna på TP-byrån funnits i det gamla Järnvägshotellet på Stationsvägen i Förslöv. Men företaget har längre historia än så. TP-Byrån grundades 1953 i Helsingborg av Tord Paulsson. Det är hans initialer som fortfarande lever kvar i företagsnamnet. 1973 startade företaget en filial i Förslöv under ledning av Staffan Strömberg. Denna filial ombildades 1987 till ett självständigt aktiebolag. TP-Byrån i Förslöv och TP-Byrån i Helsingborg jobbade fristående från varandra, men samarbetade inom olika områden. Helsingborgsbolaget lades ner för några år sedan när de som drev det pensionerade sig.
– Nu är det bara vi som heter TP-byrån och ämnar driva det länge till, säger Karin Eriksson som är en av de nya delägarna.

Länge ägdes och drevs TP-byrån i Förslöv av Lars Bratt och Elna Andersson. De jobbar kvar på byrån men ägandet har nu övertagits av Karin Eriksson och Emma Rutholm. En generationsväxling har skett och de nya ägarna tänker fortsätta driva byrån med den personliga relationen till kunderna som byggts upp genom åren.
– En av de stora drakarna inom redovisning visade intresse för att köpa TP-byrån med verksamheten men då fick även vi frågan om vi ville ta över och driva vidare som den lilla lokala byrån, och det ville vi, förklarar Emma Rutholm som är ny delägare och fortsätter.
– Vi värnar om att vara den lilla personliga byrån med god personlig kontakt till våra kunder.

Karin har jobbat på TP-byrån i 10 år och Emma har jobbat där vid tillfällen genom åren.
– Jag har varit lite in och ut på TP-byrån då jag även haft andra uppdrag men nu blir det fokus på TP, säger Emma.

Det är ett gammalt företag med anor, vad innebär det att förvalta det vidare?
– Det är utmaningar i det. Vi har alltid varit väldigt personliga och det vill vi fortsätta vara. När vi växer vill vi främst anställa lokala förmågor så våra klienter känner närheten, säger Emma.

Byrån har många klienter på Bjäre och närområdet men även i Göteborg och Stockholm. Vissa företag har varit kunder hos TP-byrån väldigt många år.
– De är lite utspridda men många lokala. Personalen som varit här länge kommer vara kvar så allt blir sig likt även nu när vi tar över och driver byrån, förklarar Karin.

Karin och Emma brinner för att hjälpa företag ha ordning på ekonomin.
– Ekonomin är bland det viktigaste i ett företag. Att då våra klienter kan känna tryggheten med att vi sköter den enligt alla lagar och regler är viktigt för oss. Alla kan inte, och ska inte, sköta sin ekonomi själva. Är det klippa hår man är bra på, och jobbar med det, är det kanske bättre att klippa någon kund mer i stället för att sitta med pappersarbete och ekonomiredovisning om man inte kan det fullt ut, säger Emma.
Med koll på redovisningen kan det finnas pengar att spara.
– Det kan bli dyrt att redovisa fel. Finns säkert en hel del som inte är ekonomiproffs som betalar för mycket skatter helt i onödan. Detta har vi sett hos oss då vi för en del som kommit till oss varit tvungna att gå tillbaka flera år och korrigera. Bättre att göra rätt från början, säger Karin.

Byrån har auktoriserade redovisningskonsulter vilket kräver en del.
– Det gäller då att följa alla dokumentationskrav och det görs återkommande kontroller av oss där de granskar vårt jobb. Men det är en garanti för oss och våra klienter att vi hela tiden är uppdaterade och inte slarvar med något, säger Karin.

Hur påverkade pandemin er verksamhet?
– Vi har hjälpt en del företag med att söka olika coronastöd och komma med råd om hur de ska agera utifrån hur drabbade de har blivit. Osäkerheten var dock stor hos många i början av pandemin då de inte visste hur de skulle bli drabbade, säger Karin.
– Sen var det viktigt att förstå vad som var ett rent stöd som företagen fick och vad som var lån. Att skjuta skatt framför sig kan hjälpa ett tag men det blir värre när den ska in, säger Emma.

Nu kör Emma och Karin vidare sin redovisningsbyrå i Förslöv och fortsätter ge trygghet till företagare.
– Ingen företagare ska behöva ha ångest över att de inte gjort momsen eller lönerna i tid. Om vi har uppdraget kan företagarna känna sig lugna och sova gott om natten.