Av Carina Nilsson
De allra minsta djuren har fått en egen park på Bjäre. I nyttodjursparken, precis intill hallonplantor och blåbärsbuskar på Bjäre bär, ska insekter och andra smådjur få frodas i en egen oas i sommar.
– Insekterna är så viktiga för att mycket annat ska kunna leva i naturen, och jag tänker att det här är en bra plats att sprida kunskap på, säger Emma Jönsson som driver bärodlingen.
När Emma Jönsson fick höra talas om att det fanns bidrag att söka från Jordbruksverket för att anlägga en så kallad småbiotop var hon inte sen att skicka in en ansökan.
– Som odlare vet jag hur viktiga insekter och smådjur är för pollineringen och för att det ska bli bra skördar. De senaste 30 åren har 85 procent av insekterna försvunnit och kan jag göra något för att öka den biologiska mångfalden och ge tillbaka lite av det jag får av naturen så var det självklart för mig att göra det, säger Emma.
Till sin hjälp med att välja växter i parken har hon haft Kati Fahle som till vardags är trädgårdsmästare på Båstads kommun.
Vid entrén till bärodlingen har Emma och Kati skapat en liten "ö" av död ved, där de planterar växter som ger mat till många olika sorters insekter. Här ska besökare på självplockningen passera och bli inspirerade. Foto: Carina Nilsson
– För att gynna insekterna behöver vi inhemska vilda växter och blommor som inte bara ger pollen och nektar utan de behöver också vara så kallade värdväxter som kan ge mat till både en fjäril och fjärilens larv till exempel. En växt som forsythia, som blommar tidigt, ger till exempel ingen näring till insekterna, utan vi har valt vilda växter som finns i naturen, säger hon.
I nyttodjursparken har de hittills anlagt en liten ”ö” av död ved och sandjord där de har planterat växter som insekterna gillar och som ska växa till sig med åren.
– Tanken är att alla besökare som kommer till självplockningen ska passera här och förhoppningsvis bli inspirerade. Alla som har en trädgård kan göra något för att gynna den biologiska mångfalden och det behöver varken kosta mycket eller vara svårt, säger Emma.
Bakom odlingarna har Emma också anlagt en damm på cirka 400 kvadratmeter med stilla vatten.
Emma Jönsson och Kati Fahle ser redan hur det myllrar av liv i den nyanlagda dammen. Foto: Carina Nilsson
– Dammen fylls på med vatten från bäcken och det är otroligt vad snabbt det skapades liv här. Det finns redan grodyngel och vattenväxter som har börjat etablera sig. Vi har även sett trollsländor och många fåglar som lockas av insekterna. Det finns också rådjur som kommer hit för att dricka så jag tror verkligen att dammen kommer att göra nytta på många sätt, säger Emma.
Emma har också satt upp holkar för fladdermöss och ugglor intill dammen.
– Jag använder inga växtskyddsmedel, så det behövs djur som kan ta eventuella skadeinsekter, säger hon.
Kati har uppskattat att hon har fått fria händer på Emmas mark.
Liten blåklocka är Sveriges nationalblomma och en viktig källa till nektar för pollinerande insekter. Foto: Kati Fahle
– Det är fantastiskt att se hur snabbt det blev mer liv i markerna. Alla som vill kan göra något för den biologiska mångfalden. Man kan välja växter som gynnar insekterna och låta bli att klippa gräset i en liten del av trädgården. Att ha ett fågelbad eller en annan plats med vatten är också bra, särskilt om det är torka. Naturen har själv utformat en fin symbios där allt i ekosystemen hänger ihop vi behöver bara knuffa lite i rätt riktning, säger hon.
En del av matjorden har grävts bort för att magra ut marken och få ängsväxter att trivas bättre. Foto: Kati Fahle
Slåttergubbe och hästfibbla tillhör släktet arnica. De gula blommorna har traditionellt använts som läkeväxt mot blåmärken, muskelsmärtor och stukningar. Foto: Kati Fahle
I den nyanlagda dammen finns redan vattenväxter, insekter och grodyngel. Foto: Kati Fahle
Knautia arvensis eller åkervädd är en art som många insekter gillar. Foto: Kati Fahle