BJÄRE 2023-02-03 KL. 13:10

Den unga operasångerskan med rötter från Båstad

Av Peter Jakobsson

Operasångerskan Lovisa Huledal kommer tillsammans med pianisten Filip Michalak att framföra sitt liedprogram ”Sjung hennes sånger!” på Ravinen söndag 5 februari. Att få uppträda i Båstad har Lovisa önskat länge då hon har rötter från Bjäre.

Den unga operasångerskan med rötter från Båstad
Operasångerskan Lovisa Huledal har rötter från Bjäre och ska nu uppträda på Ravinen med liedprogrammet ”Sjung hennes sånger!” som handlar om kvinnliga kompositörer. Foto: Julia Bovallius

Lovisa Huledal är född och uppvuxen i Stockholm men har rötter från Bjäre. Hennes morfar växte upp här och det finns släktkopplingar till släkten Digman.
– Mitt efternamn Huledal kommer från min pappas sida men min mamma hette Ahlberg och det är den delen av släkten som kommer från Bjäre, förklarar Lovisa och fortsätter.
– Morfar gick tyvärr bort för två år sedan men jag har varit i Båstad varje sommar och min morfar berättade mycket historier om Båstad och om sin familj och alla människorna i närheten. Det är en väldigt levande del av min familjehistoria. Därför känner jag väldigt mycket för orten och har länge tänkt på att jag ville göra en konsert i Båstad.

När Ravinen stod färdig med Birgit Nilssonsalen så kom möjligheten för Lovisa att förverkliga tankarna på att ge konsert på Bjäre. Nu kommer hon tillsammans med pianisten Filip Michalak att framföra sitt liedprogram ”Sjung hennes sånger!”.
– Vi är jätteglada över att vi får komma till den nybyggda fina konsertsalen, säger Lovisa.

Tidigare så har Lovisa varit på Bjäre och deltagit på masterclass med Anne-Sofie von Otter som anordnades av Birgit Nilsson-museet.
Nu ska Lovisa och Filip framföra ett program med musik skrivet av kvinnor under 1800- och 1900-talet.
– Det är mitt och Filips största hjärteprojekt. Ett program som jag satte ihop för ett år sedan ungefär. Bakgrunden är att jag alltid har velat göra ett program med endast kvinnliga tonsättare, mycket för att jag själv inte hade så bra koll.

Lovisa satte sig in ämnet och valde ut det som hon tyckte var allra bäst och som även höll ihop i kontext. Programmet som framförs på Ravinen bygger nu på ett par svenska tonsättare och utgår från Sverige.
– Vi går i kronologisk ordning och börjar från början av 1800-talet. Vi berättar om salongerna och scenerna, vi berättar om kvinnorna i Sverige och även deras kollegor på kontinenten, franska och tyska kompositörer. Det var ju inte helt enkelt för kvinnor att vara kompositörer under den här tiden. Vi berättar en del av deras historia och lyfter fram mycket vacker musik som man annars aldrig har hört, förklarar Lovisa.

Konserten som Lovisa och Filip ger på Ravinen har de tidigare spelat i Vadstena klosterkyrka, på Södertälje kammarmusikfestival och senast i en mycket uppskattad musiksalong i Helsingör anordnat av sångerskan Gitta-Maria Sjöberg som är konstnärlig ledare för Nordic Song Festival. Programmet har uppmärksammats av tidningar och lokalradio.
– Det känns verkligen så roligt att få äntligen få komma och göra en konsert i Båstad, säger Lovisa.

”Sjung hennes sånger!” framför Lovisa Huledal och Filip Michalak på Ravinen i Båstad söndag den 5:e februari klockan 15.00.

OM LOVISA


Efter studier på Kungliga musikhögskolan i Stockholm, Conservatorio di musica i Milano och Hochschule für Musik i Karlsruhe arbetar Lovisa idag som solist och ensemblesångerska främst i Sverige och Tyskland. Hon rör sig enkelt mellan opera, romanssång och sakral musik som sträcker sig från tidig barock till nutida musik. Lovisa blev semifinalist i den internationella tävlingen “Helmut Deutsch Lied Competition” i Wien 2021 och i den internationella tävlingen DEBUT i Weikersheim, Tyskland 2020.


Lovisa Huledal i "Konsert i sommarkväll" med Norrköping symfoniorkester DeGeer-hallen i Norrköping.


Vad är det bästa du gjort hittills i din karriär?
– Det är nog det jag gjorde i somras. Jag har ganska nyligen slutat studera och dessutom var det mitt under corona vilket gjorde att det tog ett tag att komma igång. Men i somras fick vi egentligen ha premiär på en barockopera i Vadstena som vi skulle ha gjort 2021. Det var verkligen otroligt roligt. Det är nog det bästa jag har gjort hittills.

Vad är din drömroll?
– Det är väldigt olika från dag till dag. Men den jag gärna skulle vilja göra någon gång är att få sjunga Octavia ur Richard Strauss opera Rosenkavaljeren. Det skulle vara väldigt roligt. Men det finns egentligen väldigt många drömroller.

På frågan om vad Lovisa har på gång den närmsta tiden, förutom att ge konsert på Ravinen, var hon väldigt hemlig.
– Jag tror inte jag riktigt får avslöja det än då det inte blivit officiellt ännu. Men det är i Sverige, både i sommar och i höst. Så man måste gärna hålla utkik om man är nyfiken, avslutar Lovisa glatt.