Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
BJÄRE 2021-2-10 KL. 15:42

Digital jobbmässa ersätter tidigare rekryteringsmässa

Digital jobbmässa ersätter tidigare rekryteringsmässa

Tidigare år har Båstads kommun tillsammans med Båstad Turism & Näringsliv arrangerat rekryteringsmässa i Båstads biblioteks lokaler. En mötesplats för arbetsgivare och arbetssökande. I februari 2020 minglades det precis innan världen möttes av en pandemi. Nu blir det ett digitalt event av förklarliga skäl.

I pandemitider som gör folksamlingar omöjliga har nu tre kommuner och en idrottsförening krokat arm för att skapa regionens största digitala jobbmässa. Mässan arrangeras i ett nytt unikt samarbete mellan Båstads kommun, Båstad Turism & Näringsliv, Höganäs kommun, Ängelholms kommun, Ängelholms Näringsliv, Rögle BK & Grönvit hållbarhet med stöd av Europeiska Socialfonden.

Bakgrunden är att aktörerna under sen-sommaren och hösten 2020 tillfrågade ett 100-tal företag inom det geografiska området om hur de såg på rekryteringsläget inför 2021.
– Upp emot 70 procent angav att de gärna såg någon form av mässa för att effektivisera rekryteringsarbetet även 2021. Samtidigt var förståelsen för att en sådan mässa inte kunde arrangeras som vanligt i fysisk form stor, förklarar Erik Jansson från arbetsmarknads-enheten på Båstads kommun.

En direkt positiv konsekvens av att ha en digital mässa är också att folk som inte haft möjlighet att komma fysiskt nu kan ta del av den.
– Vissa företag söker säsongsjobbare som nu är i fjällvärlden och de har inte möjlighet att komma till Båstad så enkelt. Nu kan de vara med digitalt. Även utställare sparar tid på att inte behöva skicka flera personer med utställningsmaterial till en fysisk mässa. Skulle ett företag sen ha dåligt med besökare så kan de som är med på länk syssla med annat mellan besöken, berättar Erik Jansson.

Tidigare har Båstad, Ängelholm och Höganäs arrangerat egna rekryteringsmässor men arbetsmarknaden flyter mellan kommunerna.
– Folk har lätt att förflytta sig med våra bra kommunikationer så man kan jobba på många olika platser. Nu är det första gången vi samarbetar tillsammans på detta sätt och om det faller ut väl så tror jag det gett ett mervärde för oss alla. Arbetsgivarna i de olika kommunerna har allt att vinna på att samarbeta med varandra och med de olika kommunerna.

Cirka 50 arbetsgivare kommer ha möjligheten att medverka på mässan, och för besökaren kommer det finnas möjlighet att hitta lediga jobb och ställa frågor direkt till företagen i deras chatt. Mässan kommer även erbjuda olika webbinarier, som bland annat handlar om hur man bäst tar sig in på arbetsmarknaden.

Mässan är kostnadsfri för både besökare och utställare och arrangeras den 4 mars 14.00-17.00. Som besökare behöver man endast tillgång till dator, läsplatta eller smartphone med uppkoppling.

Text: Peter Jakobsson